Mooi paasvuur

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan

Het leek er even om te spannen of het dit jaar zou lukken om volgens Saksische tradities de boze geesten te verdrijven. Berichten in de krant meldden her en der een verbod op het ontsteken van paasvuren. Gelukkig hebben we in Aa en Hunze een college met gevoel voor dorpscultuur. Alleen de paasvuren op locaties die risico gaven mochten niet door gaan.. Onze plek aan de Oudelandsdijk ligt in alle opzichten ideaal dus geen enkele belemmering om er een mooi gebeuren van te maken.

Dat is helemaal gelukt. Niet helemaal zo groot als andere jaren, maar toch: het was een beste bult. Zaterdag, na de laatste storters  had Roel Mennega uit Eext de boel mooi opgezet.

Het was kurkdroog daarom hadden we wat extra voorzorgsmaatregelen genomen. Op verzoek van de gemeente stond er een grote tank met water. En anders dan voorgaande jaren hadden we de zaak afgezet met linten. Maar ’t feest was er niet minder om. Om acht uur ging de hens erin en laaide het vuur razendsnel op. De linten bleken eigenlijk overbodig, door de enorme hitte bleef iedereen op eerbiedige afstand.

Het was genieten. De natuur werkte volop mee met een mooie rode zonsondergang . Wim en Greet stonden er weer met de ‘catering’ om iedereen helemaal voor niks te voorzien van koffie, thee, limonade en paaseitjes. Volop felicitaties voor de jarige Marjan Kroeze; dat was haar nog nooit overkomen met Pasen. Veel gesprekjes, vaak over de WMD die bezwaar heeft tegen de plek van het paasvuur. Iedereen vroeg zich af wat er tegen zou kunnen zijn. Burgemeester Eric van Oosterhout kwam nog even langs om te kijken hoe ’t er bij stond. Altijd mooi, die belangstelling.

De schattingen over hoe lang het vuur zou branden liepen uiteen van een kwartier tot een uur. Dat viel dik mee, hoewel het tegen 10 uur al danig geslonken was. Om helemaal elk risico uit te sluiten sproeide Bert de Jonge met het meegebrachte water de berm en het gras rond het vuur goed nat.

Dinsdagmorgen restte slechts een grote hoop as met nog een paar rokende stronken erin. Het bestuur van dorpsbelangen ruimt de komende dagen alle restanten op.

En volgend jaar? Wat zou er tegen kunnen zijn tegen een dergelijk gezellig en sociaal dorpsgebeuren op zo’n perfecte plek?


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 26 april 2011 om 08:34