Kerstmarkt

Samen met Vrienden van de Kerk en café Centrum houden we een Kerstmarkt.

Kerstmarkt: 10 december (zondagmiddag) van 13.00. tot 17.00.uur. in het Verenigingsgebouw en café Centrum.

Verenigingsgebouw  - Marktkramen en koffie en theeschenkerij (opbrengst v.d. kerk)

In de Kerk: - Kribbe tentoonstelling -Schoolkinderen hebben een Kerststal.(meerdere kerststallen)

Om 14.00.uur: - ”Alta Frinita” uit Bovensmilde zingt Engelse ”Christmas Carols”

Om + 15.00.uur: - Zingen we ”Christmas Carols”in het Verenigingsgebouw.

Om +19.00.uur: - Zangdienst in de Kerk: m.m.v. gospelgroep ”Adonai” uit Kolham.


Vereniging Dorpsbelangen

 

Bij deze nodigen we U uit voor de vergadering van Vereniging Dorpsbelangen, die gehouden zal worden op donderdag 14 december a.s. Aanvang 20.00 uur in het dorpshuis d' Aol School, Dalweg 1.

 

Agenda:

 1. Opening.

 2. Notulen vorige vergadering.

 3. Mededelingen / Ingekomen stukken.

 4. Digitaal servicepunt bibliotheek in dorpshuis Eexterzandvoort.

 5. Website Eexterzandvoort

 6. Rondvraag

 7.Sluiting.


Maatschappelijk betrokken

Zoals de meeste inwoners van ons dorp wel weten heeft de Rabobank Aa en Hunze een ledenfonds, opgericht om de maatschappelijke betrokkenheid in haar werkgebied te vergroten. Zij ondersteunen met financiële middelen initiatieven die erop gericht zijn het economische, sociale en culturele leven in hun werkgebied structueel te versterken. Vandaar dat we als stichting dorpshuis vorige week een uitnodiging van de bank ontvingen waarin we werden uitgenodigd om Donderdag 30 november om 17.00 uur op de bank aanwezig te willen zijn omdat ze ons een voorziening aan wilden bieden ten behoeve van de bezoekers van de dorps- c.q. de gemeenschapshuizen in hun werkgebied. Met ons waren er diverse andere bestuursleden van div. dorpshuizen in de gemeente.

Dhr. H. Bouwknegt ( algemeen directeur ) hield eerst even een korte toespraak waarna hij het cadeau symbolisch aan een van de aanwezigen overhandigde.En wat was dit voor een cadeau: een DEVRIBILATOR. Een devribilator wordt gebruikt wanneer mensen erge last van hartritmestoornissen krijgen met een hartaanval tot gevolg. Nu kan niet iedereen maar klakkeloos zo`n ding gaan gebruiken daar is wel de enige kennis voor nodig. Daarom kregen we ook nog de nodige cursussen hiervoor aan geboden waar we met drie personen gebruik van mogen maken. Wij als besturen vonden het een erg mooi cadeau en hopen natuurlijk dat we het nooit in het dorpshuis of dorp hoeven te gebruiken maar er is dan in ieder geval een aanwezig. Na nog een hapje en een drankje waren Betsie en Marjan om 18.00 uur weer thuis.

mk, 2 december 2006


Laatste fase landschappelijk bouwen

Vandaag was de loting voor de 2e fase van het project landschappelijk bouwen. Er konden nog 2 kavels ingevuld worden; er waren voor 3 kavels belangstellenden. Op het gemeentehuis in Gieten verrichtte een hulpje van de notaris vanmiddag de loting. De kavels 7 en 13 zijn ingeloot. Kavel 9 is uitgeloot. En dat betekent dat de familie Strijker en nog een andere familie bouwplannen kunnen indienen.

30-11-2006. JS


Sint naar Eexterzandvoort

 

Goed nieuws voor alle kinderen, hebben jullie het al gehoord?

Volgende week komt Sinterklaas weer naar Eexterzandvoort.

Hij heeft de vaders en moeders een briefje gestuurd,

waarin hij zegt dat hij het dorpshuis heeft afgehuurd.

Hij hoopt dat jullie allemaal komen om ongeveer half vier.

Voor een feestelijke middag en veel plezier.

Neem allemaal je papa, mama, opa en oma gezellig mee.

Er is van alles te snoepen en voor hen koffie en thee.

 

Hoe Sinterklaas dit jaar aankomt heeft hij niet verteld.

Komt hij weer lopend of deze keer op een paard aangesneld?

Op de fiets, op skeelers of in een arreslee?

Een ding is zeker: zijn hulpjes komen weer mee.

In ieder geval twee en misschien wel drie zwarte pieten.

Laten ons vast weer van hun grappen en grollen genieten.

Natuurlijk dragen ze ook de spullen van de Sint.

Het grote boek en de zak met daarin een kado voor ieder kind.

 

In zijn brief aan de ouders heeft Sinterklaas nog een speciaal verzoek.

Hij wil jullie nog beter leren kennen dan alleen uit zijn grote boek.

Het lijkt hem leuk als jullie hem dingen laten horen en zien.

Hoe goed je kunt zingen, dansen of  voetballen misschien.

Het lijkt hem geweldig om door jullie te worden verrast.

En nu jullie wat ouder zijn durf je het ook vast.

Als je niet wilt of durft blijf je lekker zitten, want dat mag.

Het wordt volgende week voor iedereen een gezellige dag!

GV, 25 november 2006


Heel erg fout

Er ging iets goed fout met Sint Maarten. Dacht ik een origineel cadeautje bedacht te hebben: behalve snoep ook 2 viltstiften. Daartoe had ik bij C1000 een bak met 100 viltstiften aangeschaft. Helaas: die bak stond daar waarschijnlijk al enige jaren in de winkel. De meeste viltstiften waren ondertussen opgedroogd, zoals achteraf bleek. Helemaal geen leuk cadeautje dus en heel erg sneu voor de kindertjes die hiervoor uit volle borst een liedje hebben gezongen. Maar we gaan het goed maken: zondag, als de Sint in Eexterzandvoort komt, ligt er voor alle kindertjes in het dorpshuis een nieuw cadeautje. Hoe ik achter deze fout kwam? Ik vond midden vorige week een dichtgeplakte envelop met 2 viltstiften erin. Toen ik ze probeerde bleken ze het niet te doen. En dat bleek ook te gelden voor de rest. Toen begreep ik de boodschap, maar de afzender had haar naam niet vermeld. Tja, en dan blijft het gissen wie op zo’n manier mij op het foutje attent wilde maken. Want gewoon even een telefoontje had ik wel zo sympathiek gevonden......

Jannie Schonewille, 22 november 2006


Papier

Als bestuur van " Stichting dorpshuis " willen we bij deze graag een ieder bedanken voor de grote hoeveelheid oud papier die de laatste keer is opgehaald. We willen bij deze het dan ook proberen om het oud papier op deze manier, met de kraakauto, drie keer per jaar op te halen. We hebben gekozen voor de eerste vrijdag middag van de maanden: MAART, JULI en NOVEMBER. Natuurlijk krijgt een ieder voor aanvang van dit tijdstip weer persoonlijk bericht via het huis aan huis krantje en het komt op de maandelijkse aktiviteiten agenda te staan. Alvast weer bedankt voor uw medewerking.

14 november 2006, Bestuur " Stichting dorpshuis


Lichtjes in de duisternis

Zaterdag 11 november toog een grote groep kinderen uit Eexterzandvoort met hun lichtjes langs de deuren. Het ging er weer ordelijk aan toe in het dorp. Startpunt was het Dorpshuis. Om vijf uur verzamelden de deelnemers zich. Toen ging het los. Alle kinderen kwamen in groepen (gesorteerd op leeftijd en paardenbezit) langs de deuren. Dat maakte het voor de gulle gevers een makkie. Eén koor een tweetal duetten, daarmee was Sint Maarten editie 2006 gevierd.

rh, 12 november 2006

(foto's: ivon van der vaart)


Zandvoort pakt primeur van Veenoord

Zaterdag 4 november 2006 was het zover. Het was erg spannend wie dit jaar de ijsbaanprimeur van ons land zou hebben. De Zandvoorters kunnen opgelucht ademhalen. Veenoord is onttroond. Klik hier en lees het verslag van een zinderende wedstrijd....


Naomi feliciteert opa...

Oppa, oppa!  Dat hoor je niet vaak bij triathlons, maar in Assen waar op zaterdag 28 oktober 2006 de NK Wintertriathlon werd gehouden, gebeurde het. De dochter van Laura en Dirk Jan moedigde opa Jans Kuik aan om toch vooral zo snel te gaan als hij mogelijkerwijs zou kunnen. Jans ging als gewoonlijk tot het uiterste. Zijn inspanning werd na een zinderende eindstrijd op het smeltende ijs van de Smelt, beloond met een mooie podiumplaats.

Ook werd Jans voor de derde keer in successie winnaar van de Van Veen bokaal voor de beste Drentse veteraan. De Zandvoorter triatleet deed 2 uur en 54 minuten over 10 km hardlopen, 50 km fietsen en 20 km schaatsen. Naomi reageerde verrukt op de mooie glimmende medaille die naast de vele andere trofeeën, een mooi plekje gaat krijgen in de uitpuilende prijzenkast aan de Zwienshemsdijk.

rh, 28 oktober 2006 


Van onze correspondent in Noorwegen...

Zandvoorters kom je overal tegen, vooral in Zandvoort. Velen van ons wonen er voor de ruimte en de rust. Voor sommigen van ons moet het nog ruimer en rustiger. Bert de Haan en Ineke Rienmeijer onvluchtten de drukte en togen naar het prachtige Noorwegen. Daartoe uitgedaagd door Roel en Ge Liekstra, schreven Ineke en Bert in het kort hun emigratieverhaal.  

rh, 13 oktober 2006


Pokémon

Het was uitgebreid op het NOS Jeugdjournaal en op TVDrenthe: David Booij uit Assen is tweede geworden bij de wereldkampioenschappen Pokémon. David is 12 en is de zoon van Harry en Ruth, die tot voor een paar jaar op Nieuwedijk 1 woonden (waar nu Gerko en Tineke wonen). Pokémon is een soort van kaartspel, en David is er erg goed in. Hij was al Nederlands kampioen. Zijn broertje Olaf was derde bij het Nederlands kampioenschap, en werd in Los Angelos 36ste.

ds, 24 aug 2006


Wie schrijft die blijft ....

De voetbalpool van Eexterzandvoort is helemaal op zijn kop gezet door de voor velen onverwachte eindzege van Italie. Voor velen inderdaad want ondergetekende was de enige die de capaciteiten van de Italianen juist had ingeschat. Ook de overige verdeling van de prijzen bleek nog niet zo makkelijk om juist te beredeneren. Zo had alleen Lyda Kruft bedacht dat Frankrijk nummer twee zou worden. En had Marcel de Jonge de Portugezen op de juiste waarde geschat door ze als vierde te positioneren. Duitsland op nummer drie heeft niemand voorspeld. Dit betekent voor de einduitslag dat Anita de Jonge met 115 punten op plaats drie is geeindigd. Dat de tweede plek door niemand minder dan Lyda Kruft met 133 punten wordt bezet. En ja heren om het voor jullie even helemaal zuur te maken gaat ondergetekende met 178 punten er met de titel voetbalkenner van het WK 2006 van door.

De rest van de stand is als volgt: 4 M. de Jonge met 107 punten 5 Oosting met 105 punten 6 J. Kroeze met 101 punten 7 G. Arends met 98 punten 8 D. Strijker met 88 punten 9 J. Schonewille met 86 punten 10 J. Kuik met 85 punten 11 N. Rietman met 82 punten 12 R. de Jonge met 69 punten

Ja en dan komen we bij de afronding van deze WK voetbalpool en dat is de verdeling van de pot. In de pot zat 24 euro. De verdeling over de nummers één, twee en drie was van te voren vastgesteld op 60:30:10. En dat betekent dat Anita de Jonge 2,40 euro krijgt. Lyda Kruft ontvangt 7,20 euro en tenslotte krijg ik dus 14,40 euro. En dan gaat het kriebelen ... had ik als organisator toch maar niet meegedaan of had ik het maar door iemand anders laten organiseren. Onzin natuurlijk dat weet ik ook wel maar het is nu eenmaal onder andere mijn werk om heel kritisch te zijn op mogelijkheden van persoonlijk gewin (of in gewoon Nederlands fraude) dus heb ik er zelf waarschijnlijk het meeste last van. Om hier echter direct een einde aan te maken heb ik besloten om mijn prijs te doneren aan de kas van de jeugd van Eexterzandvoort. Komt het goed terecht wat mij betreft. Maar de titel van Voetbalkenner van het WK 2006 zal ik met trots dragen.

EZ 11 juli 2006


Zien is geloven!

Afgelopen week is u ongetwijfeld opgevallen dat de bermen van het dorp er weer spic en span bijliggen. Daar hebben de mensen van Alescon voor gezorgd, net als voorgaande jaren. Eén van onze dorpsgenoten was er gezien de grondige werkwijze  van de mannen, niet helemaal gerust op dat de in onze contreien redelijk zeldzame Wespenorchis de snoeibeurt zou overleven. Bezorgd meldde onze dorpsgenoot zich bij de voorman die hem welwillend te woord stond. Hij bleek zelfs bereid zijn botanische kennis ter plekke bij te spijkeren en zegde onmiddellijk toe de Wespen Orchis te zullen behoeden voor onthoofding door zijn luid knetterende bosmaaier. Sterker nog, als een echte natuurbeschermer wilde hij ook zijn collega's betrekken bij zijn nieuwe missie. Niemand zou de Wespenorchis van Eexterzandvoort met een vinger mogen beroeren. Maar hoe leg je nu uit aan je collega's hoe zo'n bloempje, in de knop nog, er uitziet? Nou, gewoon.... plukken en meenemen. Soms is het leven zo simpel...

JK/RH, 9 juli 2006   


Dynamisch platteland...?!

We hebben het al zo vaak gehoord in Zandvoort die kreet: "Waar een klein dorpje groot in kan zijn." Zonder de archieven hierover te hebben geraadpleegd durf ik de stelling aan dat we voor het eerst in de geschiedenis van ons dorp een hoogleraar binnen de grenzen hebben wonen. Dirk Strijker sprak ter gelegenheid van zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar in de Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen met als leeropdracht "plattelandsontwikkeling", zijn oratie uit. De titel van de oratie was "De dynamiek van het platteland". Dirk betoogde daarin dat naar zijn inzicht het platteland soms sneller verandert dan de stad. Voor een stukje platteland dat door de stad wordt opgeslokt geldt dat zeker, maar dat was niet zijn betoog.

De binnenstad van Groningen bijvoorbeeld heeft sinds jaar en dag, nagenoeg dezelfde functie: kantoren, winkels en de universiteit. In de bebouwde vorm - Dirk noemde dat dinsdag morfologie, maar vandaag ongetwijfeld weer gewoon vorm - zijn aanzienlijke sommen geďnvesteerd en zonder kapitaalvernietiging kun je er dan ook weinig anders mee dan nieuwe winkels, kantoren of naar kennis hunkerende jongeren in onder brengen. Zo ging het en zo zal het waarschijnlijk nog lange tijd blijven gaan.

Dan het platteland: Dirk blijft dicht bij huis en houdt het graag herkenbaar en overzichtelijk, zo bleek uit zijn verhaal. Grolloo is de afgelopen decennia (tientallen jaren) behoorlijk veranderd. Vroeger was landbouw daar een belangrijke activiteit en het landschap droeg daar de kenmerken en sporen van. Als je nu weer naar het gebied kijkt, ziet alles er heel anders uit. De weg van Grolloo naar Elp is verdwenen, de paden kronkelen door het bos, landbouw zie je veel minder. Kortom niet alleen de functie van het gebied is veranderd maar het is ook morfologisch sterk gewijzigd. Grolloo heeft zich aangepast aan de eisen van de veranderende tijd en voorkeuren van de gebruikers van het gebied: toeristen en recreanten. Muskee zette Grolloo op de kaart en de mensen die van zijn muziek houden fietsen daar nu uitgewerkt maar allerminst uitgeblust, unisex gekleed en geframed, van hun pensioen te genieten.

Maar, wat heeft dat nu met de Dr. S.L. (Sicco) Mansholtleerstoel te maken zo vraagt u zich misschien af (misschien ook niet en bent u al afgehaakt: even goeie vrienden). Insiders weten dat de geit van Dirk is genoemd naar de voormalige Nederlandse landbouwminister, maar dat blijkt toch niet de ware achtergrond van zijn benoeming. Dirk blijkt een uitgesproken mening te hebben over het platteland en hoe zich dat zou kunnen en misschien wel zou moeten ontwikkelen. Want dat er wat moet veranderen is wel zeker. De leerstoel richt zich in de eerste plaats op de Veenkoloniën, een plattelandsgebied met mogelijkheden, waarvan de vraag vervolgens is welke dat dan zijn.

Dat gaat Dirk met zijn onderzoeksstaf allemaal uitzoeken. Hij begint niet helemaal opnieuw natuurlijk, maar maakt volop gebruik van eerder verricht onderzoek. Zonder kronkelpaden en bebossing ziet Dirk - en hij spreekt uit ervaring - weinig fietsers komen van het kaliber Grolloo. Verder zijn van het lokken van bedrijven en rijksdiensten tot nu toe weinig blijvende positieve effecten te noteren.

De vraag ligt ook nog steeds voor of nieuwe inwoners nu nieuwe bedrijvigheid genereren of dat nieuwe bedrijven juiste extra inwoners gaan scoren. Als ik het goed heb begrepen zet Dirk voorlopig zijn kaarten op de nieuwe inwoners die hun gouden eieren in de Veenkoloniën moeten gaan leggen. Hoe dat voor elkaar wordt gebracht horen we ongetwijfeld nog wel eens. Als je geen zin hebt in de diepgang van de onderzoeksrapporten, kun je regelmatig Dirk's feiten en  meningen tegenkomen in het Dagblad van het Noorden. Mocht je die een keertje hebben gemist, dan kun je hem altijd nog zien of beluisteren op Radio Noord, Radio Drenthe, TV-Drenthe of TV-Noord. Nagenoeg alle media zijn regelmatige afnemers van zijn kernachtig samengevatte verbazing over alles wat er gebeurt op het platteland.

Een lang verhaal voor een website, te lang! Maar over verbazing gesproken.... Hoe zou u anders te weten moeten komen dat Eexterzandvoort nu z'n eigen professor heeft en wat 'ie allemaal voor belangwekkends, ook over ons gebied, te melden heeft. Dat laat u toch niet over aan wethouder Hans Polman van Aa en Hunze, wethouder/toneelspeler Klaas Steenhuis van Veendam en een willekeurige ambtenaar van de gemeente Tynaarlo....? Zij waren erbij!

Rinko Huisman, 1 juni 2006


De laatste tussenstand van de WK voetbalpool

Een kleine week voor het einde van het WK is de uitslag van de voetbalpool van Eexterzandvoort zeker nog niet beslist. Al moet ik eerlijkheidshalve wel aangeven dat A. de Jonge de meeste kans maakt want zij is de enige die twee teams bij de laatste vier goed heeft. Een ander feit is dat J. Schonewille, D. Strijker en R. de Jonge het in ieder geval niet gaan worden want zij hebben geen juiste teams meer en kunnen dus geen punten meer vergaren.

1. A. de Jonge 115 punten. 2. Oosting 105 punten. 3. E. Zuidema 103 punten. 4. J. Kroeze 101 punten. 5. G. Arends 98 punten. 6. L. Kruft 93 punten. 7. M. de Jonge 92 punten. 8. D. Strijker 88 punten. 9. J. Schonewille 86 punten. 10. J. Kuik 85 punten. 11. N. Rietman 82 punten. 12. R. de Jonge 69 punten.

EZ, 3 juli 2006

Extra spanning in WK-voetbalpool

Aan het begin van de achtste finales is de spanning zowel op het veld als in de WK-voetbalpool van Eexterzandvoort om te snijden. Op dit moment zijn er maar liefst drie koplopers. Ook in de onderste regionen heeft een wisseling van de wacht opgetreden. N. Rietman heeft de rode lantaarn overgedragen aan R. de Jonge.

1. A. de Jonge, J. Kroeze, Oosting 75 punten. 4. J. Schonewille 70 punten. 5. E. Zuidema 69 punten. 6. D. Strijker, G. Arends 68 punten. 8. L. Kruft 63 punten. 9. M. de Jonge 62 punten. 10. J. Kuik 59 punten. 11. N. Rietman 56 punten. 12. R. de Jonge 53 punten.

EZ, 25 juni 2006

Anita de Jonge weer op kop

In de wk-voetbalpool van Eexterzandvoort heeft Anita de Jonge de koppositie weer overgenomen van Oosting. Een opvallend feit uit de voetbalpool is dat Lyda Kruft als enige Zandvoorter de kwaliteiten van Ghana juist had ingeschat. Zij had dit team namelijk door laten gaan naar de achtste finale. Het WK-cafe is aanstaande zondag ook weer geopend tijdens de wedstrijd van het Nederlands elftal. Komt allen.

1. A. de Jonge 60 punten. 2. Oosting 57 punten. 3. J. Schonewille 55 punten. 3. J. Kroeze 55 punten. 5. G. Arends 53 punten. 6. D. Strijker 52 punten. 7. M. de Jonge 50 punten. 8. E. Zuidema 49 punten. 9. L. Kruft 45 punten. 10. J. Kuik 44 punten. 11. R. de Jonge 42 punten. 12. N. Rietman 41 punten.

EZ, 22 juni 2006

Spanning in WK-voetbalpool

Ook in de WK-voetbalpool van Eexterzandvoort is het vreselijk spannend. De afgelopen periode stond Anita de Jonge sterk aan kop maar deze voorsprong is ze sinds vandaag kwijt aan Oosting. Na de wedstrijden op zondag en maandag was Johan Kroeze flink gestegen hij klom op van de tiende plek naar een gedeelde derde positie maar na vandaag is hij al weer afgedaald naar de zesde plek. Dus zo zie je per dag de wisselingen in de tussenstand optreden. De stand tot en met de gespeelde wedstrijden van dinsdag 20 juni in poule A is als volgt:

1 Oosting 44 punten. 2 A. de Jonge 40 punten. 3 J. Schonewille 35 punten. 3 G. Arends 35 punten. 5 D. Strijker 33 punten. 6 J. Kroeze 32 punten. 7 J. Kuik 30 punten. 7 M. de Jonge 30 punten. 9 E. Zuidema 28 punten. 10 R. de Jonge 26 punten. 10 L. Kruft 26 punten. 11 N. Rietman 22 punten.

21 juni 2006, EZ

WK-CAFE GROOT SUCCES

De organisatoren waren op voorhand toch wel een beetje gespannen. Zou een WK-cafe in Eexterzandvoort wel slagen. Deze spanning was echter onterecht want het WK-cafe is een groot succes. Het is gezellig, ongedwongen en gedeelde vreugde maakt dubbele vreugde. De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal kon heerlijk buiten onder de bomen aanschouwd worden omdat de tweede wedstrijd iets later plaatsvond en het iets koeler was vond deze in het dorpshuis plaats.

Maar dit mocht de gezelligheid en ook zeker de spanning niet drukken. Voor diegene die nog niet van de partij zijn geweest zijn er een paar foto's van de eerste wedstrijd. We hopen dat dit nog meer mensen uitnodigd om de wedstrijd tegen Argentine (woensdag 21 juni, om 21.00 uur) met z'n allen in het dorpshuis te komen kijken. En één ding weten we zeker er komt nog een wedstrijd aan. Deze wedstrijd zal plaatsvinden op zaterdag 24 of zondag 25 juni beide dagen om 21.00 uur en natuurlijk is ook dan het WK-cafe weer geopend. Dus reserveer deze data vast in de agenda.

21 juni 2006, EZ

WK Café

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat het wk voetbal eraan zit te komen.En wat is er nou leuker om dat in groepsverband te beleven.Daarom leek het ons wel leuk om de wedstrijden van het Nederlands elftal in het dorpshuis te bekijken. De opzet willen we simpel houden, bier en frisdrank voor een euro, hapjes zorgen wij voor en dan zien we wel hoe het gaat lopen...

Hieronder de datums van de wedstrijden:
 

11 juni 15:00 Nederland - Servie Montenegro Cafe om 14:15 geopend
16 juni 18:00 Nederland - Ivoorkust Cafe om 17:15 geopend
21 juni 21:00 Nederland - Argentinie Cafe om 20:15 geopend


We hopen natuurlijk dat er nog een paar wedstrijden achteraan komen, maar laten we rustig blijven het zijn tenslotte niet de minste tegenstanders. Nou, we hopen dat er veel oranje uitgedoste gasten zullen verschijnen.

Tot dan,
Gerry, Max, Hans


Laatste keepfit voor de vakantie

Keep fit stopt een paar maanden. Afgelopen maandag was de laatste keer voor de vakantie. Marije en Lois waren dit keer ook van de partij. En voor Carola was het een mooie gelegenheid om haar nieuwe fototoestel te proberen. De eerste maandag van september gaan we weer van start. Oude en nieuwe deelnemers zijn dan weer van harte welkom. Bericht daarover komt op de website en op het A4-tje.

29 mei 2005 Jannie Schonewille


Vrouwenvereniging goedgemutst

Donderdagavond 11 Mei hadden we de laatste avond van het seizoen van de vrouwenvereniging. Deze avond was georganiseerd door een eendagsbestuur . Dit naar aanleiding van het cadeau van het afgelopen jubileum in Oktober.

Deze avond was mevr. Atzema uit Veendam uitgenodigd die ons meenam in een reis rond de wereld aan de hand van allerlei hoofddeksels die ze in de verschillende culturen had zien dragen. Ook had ze nog een aantal kledingstukken mee van verschillende continenten. Er werd veel gelachen mede doordat we de leden hadden gevraagdt met een hoofddeksel op te komen. Het was een gezellige avond en we sloten het seizoen met een hapje en een drankje af. Dinsdag 23 Mei gaan de dames een dag op reis en dan pakken we in September de draad weer op. Allemaal een goede vakantie toegewenst en bij deze nog wat leuke plaatjes van afgelopen donderdag. Klik hier voor de foto's.

16 mei 2006, Marjan Kroeze


Filmavond

Er was Zaterdagavod 29 April een filmavond georganiseerd door Hans, mij, Rik, Marije, en Ilse De film was heel leuk.Ilse heeft van haar opa een beamer geleend. Rik zorgde voor de popcorn en Drinken, Hans had van Herman tappel een versterker gehaald en geluidboxen van zichzelf mee. (Het geluid was goed hoor Hans). Voor de rest wij allemaal. De film begon `s avonds om half 8. Tussen tijds is er één keer pauze geweest. Om elf uur was de film afgelopen en om half twaalf gingen wij naar huis. Het was heel gezellig en we hopen dat we dit nog een keer kunnen doen.

Groetjes Alan kroeze.

ak, 10 mei 2006


Café-avond zeer geslaagd

De café-avond die Vereniging Dorpsbelangen op vrijdag 21 april organiseerde, was zeer geslaagd. Er was een grote opkomst, zeker zo’n veertig man en vrouw. Daaronder naar verhouding veel jonge inwoners van ons dorp. De grote zaal was omgebouwd tot heus café, met Henk Vedder als barkeeper. Er waren zelfs echte barkrukken, voor een prikkie gekocht door Wim Polman via Marktplaats. Er was de mogelijkheid spelletjes te doen. De meeste aandacht ging uit naar het biljart, dat de hele avond bezet bleef. De biljartclub heeft er een paar nieuwe leden aan overgehouden. Ook moet maar eens gedacht worden aan het betrekken van vrouwelijk Eexterzandvoort bij de club. Tussen het biljarten door werd er veel gepraat en gelachen, zoals dat in een café gebruikelijk is. Niet alleen in de biljartzaal was het gezellig. Er werd ook heel wat afgelachen in de omgeving van de bar. De opkomst en de omzet waren klaarblijkelijk groter dan verwacht, want tot twee keer toe moest er iemand naar huis om een nieuwe krat Amstel te halen. Het werd ook veel later dan gedacht. Toen ik om 1 uur in de motregen naar huis fietste, was het nog lang niet afgelopen. Het is duidelijk dat zo’n avond voor herhaling vatbaar is.

ds, 23 april 2006


Paasmaandag is de dag voor het jaarlijkse paasvuur in Eexterzandvoort. De Duitsers gingen ons gisteren voor en zetten tot in Noord Holland ons land in de rook(lucht). Over traditie gesproken... Dit jaar werden de brandende fakkels overgedragen aan de jeugd van het dorp die in optocht over de Drentsedijk richting paasbult marcheerden. Een prachtig gezicht en zichtbaar gewaardeerd door onze jonge inwoners. Nu hadden ze deze fakkels niet voor niks overgedragen gekregen. Ze moesten er wel wat voor doen, maar ook van die taak kweten de jonge cultuurdragers zich graag. In een kortstondig moment werden alle fakkels in de strooien zijkant van de paasbult gestoken, waarna iedereen moest  maken dat 'ie wegkwam, want de takken vatten erg snel vlam dit jaar. Binnen de kortste keren stond de bult in lichterlaaie! Ondertussen voorzagen Wim en Greet Polman vanuit hun bekende cateringbus alle aanwezigen van koffie en andere verfrissingen. Veel dorpsgenoten gaven ook dit jaar weer acte de presence waardoor het gezellig druk was rond de bult. Het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen heeft recht in de roos geschoten door tijdig de fakkels over te dragen. Een traditie is veilig gesteld. Klik hier voor meer foto's van het Zandvoorter Paasvuur 2006. (tekst en foto's: RH)


Historische foto's, ingezonden door mevrouw Harmtje Poelman

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die het Dorpshuis in Eexterzandvoort u biedt?


Die dekselse Lena Hopsasa

De afgelopen dagen waren weer het jaarlijkse culturele hoogtepunt van Eexterzandvoort, in de vorm van de uitvoeringen van de toneelvereniging. Met een goed bezette zaal op vrijdag en een uitverkocht huis op zaterdag waren er weer ruim meer bezoekers dan er inwoners in ons dorp zijn. Ik heb bezoekers horen noemen uit Roswinkel, Veendam, Eext, Nieuwleusen, Gieten, Annen, en zelfs uit Gieterzandvoort.

De kenners weten dat het druk kan zijn. Zo rond half zeven meldden zich de eerste theatergangers al, nog voor dat de kaartjesverkopers gearriveerd waren. Zoals bekend zijn het lange avonden. Het feest gaat door tot in de superlate uurtjes. Beide avonden met live-muziek van het eenmansorkest van Chris uit Nieuw Amsterdam. Er waren mensen, vooral mannen, die de schaarsgeklede assistente van de muzikant van vorig jaar misten. Zo valt er altijd wat te klagen.

De toneelvereniging had een klucht ingestudeerd van Johan E.G. Ruiter, met als titel “Die dekselse Lena Hopsasa”. En een klucht was het. De alleenstaande boer Geert Knol (Wim Wilkens) had besloten zich aan zijn eigen verjaardag te onttrekken, omdat hij zijn schraperige familie zat was. Die familie bestond uit Grietje Rozenveld en Jannie Schonewille, die allebei op eigen wijze inhalige schoonfamilie neerzetten, aangevuld met Carola Hollander als dom blondje en Gerda Veenstra als dommige echtgenoot. De buurman (och man och man: Hein Schipper) hield een oogje in het zeil in ruil voor veel borrels. Daarnaast Sia Vedder als een goeiig nichtje en Klaas Steenhuis als haar vrijer, alsmede tuinman. Overigens, naar het zich laat aanzien deed Klaas Steenhuis voorlopig voor het laatst mee; hij gaat de politiek in.

Het verhaal is te ingewikkeld om na te vertellen, maar het klapstuk was toch wel Wim Wilkens, die in een schitterende jurk de Hongaarse vriendin van zichzelf speelde. Er is veel gelachen, niet alleen om het spel, maar ook om de manier waarop kleine haperingen opgelost werden. En soms is een hapering zo leuk dat hij voor herhaling vatbaar is. Vrijdag vielen, na een verwoed gevecht om een tafelkleed (de erfenis werd al verdeeld voordat er begraven was) een paar kopjes met veel gerinkel kapot. Zaterdag was besloten dat opnieuw te doen, maar nu bleven ze juist heel.

Het stuk was ingestudeerd zonder vaste regisseur, ook al had oud-regisseur Marita toch wel wat assistentie verleend. Het gebrek aan regisseur was niet te merken: met name zaterdag zat het tempo er goed in, en moest meerdere keren gestopt worden vanwege het aanhoudend gelach in de zaal. Nieuw was dat een hele lijst van sponsors opgelezen kon worden, van naai-atelier Ingrid die voor de jurk gezorgd had, tot C1000, Lammie Vedder, bloemen- en nagelboetieks en nog zo wat. De verloting en de gehaktballen waren weer als vanouds.

Uit de reacties bleek dat de bezoekers zich heel erg vermaakt hadden, en de spelers trouwens ook. Overigens, de speelploeg zou blij zijn met een paar nieuwe spelers. Talent is niet vereist, ervaring ook niet. Aanmelden bij Sia of Carola (respectievelijk Oudedijk 4 en 5). DS
Fotografie: RH