Koersbalclub

Contactpersoon: Jan Hilbolling
Adres: Dalweg 21
E-mailadres:
Contributie We innen voorlopig geen contributie meer, maar betalen per persoon 1 euro per avond voor de koffie, enz...

Wat doen we?

Koersbalclub Zandvoort

In oktober 1996 zijn we officiëel van start gegaan met 20 leden. Er werd per jaar 20 gulden contributie geheven om t.z.t. een nieuwe mat aan te kunnen schaffen (kosten fl. 1.850,-). Mede door een bijdrage van de Stichting Ouderenpostzegels, konden wij in januari 1999 een nieuwe mat kopen. Voordien huurden we voor fl. 10,- per avond, een mat van de Stichting Welzijnswerk van de toenmalige gemeente Anloo.

Het ledental bedraagt momenteel (nog steeds) 20.

 Wilt u meer weten?

Als uw nieuwsgierigheid is gewekt en meer wilt weten over het koersballen of onze club, kom dan gerust eens langs op één van onze koersbalavonden. De datums staan vermeld in de rubriek Agenda op deze website.

Voor meer informatie kunt u ook terecht bij dhr. J. Hilbolling (secretaris en penningmeester), Dalweg 21, telefoon 468364 of dhr. H. de Jonge (voorzitter), Dalweg 9, telefoon 468573.

Nieuwe leden zijn van harte welkom!

 

 


Wat is koersbal?

Koersbal is een spel dat zowel binnen als buiten gespeeld kan worden. Om het binnen te kunnen spelen is niet meer nodig dan een vlakke vloer van 10 x 4 meter, een viltmat van 8 x 4 meter en een set ballen. Hierdoor is koersbal bij uitstek geschikt voor een vereniging, buurthuis, een bejaardentehuis, enz... Om het spel buiten te kunnen spelen is een speciale "green" nodig.

Wie kan het spelen?

Koersbal kan door iedereen worden gespeeld! Ongeacht leeftijd of vaardigheid, beleeft elke deelnemer plezier aan het spel. Ook voor lichamelijk gehandicapten is het een uitermate geschikt spel.

Hoe wordt het gespeeld?

Koersbal wordt meestal in teamverband gespeeld, in paren tegen elkaar. Een set ballen bestaat uit een kleine witte bal (de jack), 4 zwarte en 4 bruine ballen. De jack wordt vooraf op de mat geplaatst. Het ene paar speelt met de zwarte en het andere paar met de bruine ballen. Het is de bedoeling de ballen zo dicht mogelijk bij de jack te krijgen. De moeilijkheidsfactor wordt bepaald door de ballen, waarvan het zwaartepunt niet in het midden ligt. Daardoor beschrijft de bal altijd een kromme lijn. Voor elke bal die dichter bij de jack ligt dan de beste bal van de tegenstander, krijgt men een punt. Er is nog een scala aan spelregels, regels voor de puntentelling, enz. Te veel om op deze plaats te behandelen...

Waarom koersbal?

Koersbal is spannend en gezellig. Het spel kan in enkele minuten worden geleerd, maar de vaardigheid krijgt men door veel te oefenen. Concentratie, nauwkeurigheid, spelinzicht en ervaring zijn de ingrediënten voor een goed resultaat.

 Wordt koersbal alleen in Eexterzandvoort gespeeld?

Koersbal wordt in landen als Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Canada en Engeland door honderduizenden mensen gespeeld. Ook in Nederland wordt het spel steeds meer beoefend.