Nieuwsberichten van 2008


oudejaarsfestiviteiten

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan

Oudejaarsdag was het zeer gezellig op het sportveld. Rond één uur waren er schaatswedstrijden voor de jeugd. De besten wonnen, maar voor iedereen was er een prijsje. En warme chocolademelk. Daarna begon het grote geschut: het carbidschieten (voor filmpje klik hier). Met keiharde knallen werden voetballen de lucht in geschoten, of het traditionele deksel aan een touw. Jan Anne had voor een echte houtkachtel gezorgd; Gert voor een gasheater. Dat hielp tegen de kou, vooral in combinatie met glühwein. De foto's tonen hoe gezellig het was.


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 30 december 2008 om 22:17

ijspret

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan Het is weer zover, de ijsbaan is weer in gebruik genomen. Onder een mooie blauwe lucht, met een zonnetje erbij werd er weer geschaatst. Toegegeven, het ijs kraakt zo af en toe vervaarlijk. Er steekt her en der behoorlijk wat gras door, maar toch: er kan geschaatst worden! En gezien de weersvoorspellingen houden we dat nog een paar dagen vol.
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 28 december 2008 om 13:18

nieuwjaarsreceptie met wandeling

Meander en voorde wandeling Eexterzandvoort

UITNODIGING

Hierbij nodigen wij u uit voor het bijwonen van de opening van onze nieuwe dorpswandeling op zondag 4 januari 2009.
Het programma is als volgt:

 •  9.45 uur Ontvangst in het dorpshuis “d’Aol School”
 • 10.00 uur Koffie
 • 10.30 uur Openingshandeling van de wandelroute door burgemeester H.F. van Oosterhout aansluitend gezamenlijk de route verkennen.
 • 12.00 uur Nieuwjaarsreceptie in het dorpshuis.
 • 13.00 uur Snert met spek en roggebrood.

U bent van harte welkom, gelieve even te mailen met hoeveel personen u wilt komen.
Met vriendelijke groeten
Het bestuur vereniging Dorpsbelangen Eexterzandvoort
De routeomschrijving vindt u bij "ons dorp"

mail:dorpsbelangen@eexterzandvoort.com


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 21 december 2008 om 12:03

Verboden toegang????

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan

Door een aantal mensen is het al met verbijstering geconstateerd; sinds kort staan er een vijftal bordjes 'terreinen waterwingebied nv waterleidingmaatschappij Drenthe 'en 'verboden toegang' bij het natuurterrein richting de Hunze (zie fotoalbum).
Eén staat er op de plek waar we altijd ons paasvuur hebben en waar ook ons dorpsommetje langs komt, het ommetje dat de burgemeester 4 januari gaat openen.

dsc01400_500

 Heel merkwaardig allemaal, omdat met niemand - ook niet met het bestuur van dorpsbelangen - overleg is geweest. Niet de vriendelijkste manier om je buren om te gaan.

En als je het bordje negeert, kom je dit mooie bankje tegen, samen met de gemeente door de Vereniging Dorpsbelangen Eexterzandvoort geplaatst.

dsc01404_500

en als je op dat bankje gaat zitten, zie je dit

dsc01401_500

 mooi hè.


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 09 december 2008 om 21:29

........en het was weer leuk met Sint

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan En Sint was er, met twee Pieten. En hij had uitgebreid aandacht voor ieder kind. Natuurlijk kregen ze allemaal een handvol pepernoten en een cadeautje. Greet Polman zorgde voor de muziek, iedereen zong braaf mee. Het was weer een geweldig sinterklaasfeest. Namens alle kinderen: bedankt Sint en Pieten en tot volgend jaar! 
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 02 december 2008 om 21:29

Sinterklaas komt langs.

Sinterklaas is weer in het land en natuurlijk wil hij de kinderen van Eexterzandvoort ook even persoonlijk spreken. Op zondag 30 november vanaf 3 uur is iedereen van harte welkom om dit feest bij te wonen.
Onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers, zullen Sinterklaas en zijn Pieten er weer een heus feestje van maken.


Bericht geplaatst door: Redactie op 27 november 2008 om 20:18

kerstmarkt in Eext

Zondag 14 december, ’s middags van één tot vijf uur is er een kerstmarkt in Eext.

De markt is in het verenigingsgebouw van de kerk met marktkraampjes, een enveloppenspel en een rad van avontuur. En men kan er een kop koffie of thee drinken.

In de kerk kunt u een tentoonstelling van oude en nieuwe doopjurken bekijken. U kunt een babypop, gekleed in een doopjurk, winnen.  Tevens zal het orgel bespeeld worden.

Namens uw contactpersoon,  Grietje Weites
Bericht geplaatst door: Redactie op 27 november 2008 om 19:47

dorpsplan maken

Het is al weer bijna negen jaar geleden dat Eexterzandvoort een dorpsplan heeft vastgesteld. Ondertussen is van dat plan al heel wat gerealiseerd, heel wat meer dan we gedacht hadden.  Wie had bijvoorbeeld negen jaar geleden gedacht dat we een geheel nieuwe ijsbaan zouden krijgen? Het fietspad richting Gieten ligt er ook als alsof het er altijd al geweest is.Hoog tijd om een nieuw dorpsplan te maken. 
Woensdagavond 26 november, na de ledenvergadering van de vereniging dorpsbelangen gaan we er een start mee maken. het bestuur van de vereniging dorpsbelangen nodigt alle bewoners van harte uit mee te doen. Wat ons betreft wordt het niet alleen een wensenlijstje wat we bij de gemeente deponeren. We willen ook vastleggen wat we de komende tijd als dorp met elkaar gaan doen.
Als u nog eens wilt nakijken wat er in het oude dorpsplan staat: klik hier


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 11 november 2008 om 21:06

Bladruimen

De herfst is al weer mooi op streek; veel bomen zijn al kaal en erf en berm liggen vol blad. In de ledenvergadering van de vereniging dorpsbelangen is al eens gevraagd of in Eexterzandvoort ook een bladbak geplaatst kan worden. De gemeente heeft ons verteld dat dat niet mogelijk is. Daarvoor hebben we namelijk te weinig bomen langs de openbare weg. Wel komt de gemeente twee keer langs om binnen de bebouwde kom blad van de bermen te ruimen. Burgers mogen dan blad van hun erf ook in een hoop langs de berm gooien; dat neemt de gemeente dan ook mee (alleen blad; geen tuinafval of takken). Eind oktober stond daarvoor een schema in de Schakel; Eexterzandvoort stond er niet bij. Even gebeld; foutje, Eexterzandvoort was per ongeluk niet op de lijst gekomen. Kan gebeuren, maar maar ze komen wel langs in week 49 en volgend jaar in week 4.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 11 november 2008 om 10:16

Oud papier

A.s vrijdagmiddag 7 november komen we vanaf 13.00 uur weer met de kraakauto bij u langs om het oud papier op te halen. Wilt u het wel voor die tijd goed gebundeld langs de kant van de openbare weg zetten. De volgende ophaalronde is vrijdagmiddag 6 maart 2009.

     B.v.d. het bestuur "stichting dorpshuis".


Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis d'Aol School op 05 november 2008 om 11:20

Weblog van Eelste uit Letland

Eelste Abels is voor 9 maanden naar Letland vertrokken. Ze houdt een weblog bij waarop je haar belevenissen kan volgen. Leuk ook om de foto's te bekijken en een reactie te geven.
Het adres is http://eelste.myevs.net/


Bericht geplaatst door: Redactie op 02 november 2008 om 20:44

BESTELBIEB

De bestelbieb zoekt voor het komende jaar één of meerdere vrijwilligers die mee willen helpen.
Het is de bedoeling om +/- 1 keer per zes weken een uurtje de inname en uitgave van de boeken te registreren op de donderdag avonden van 19.00 tot 20.00 uur in het dorpshuis.
Voor aanmelding of vragen, graag contact opnemen met Jannet
jannet@scholmawoonflair.nl
of tel 0598-468838

 


Bericht geplaatst door: Bestelbieb op 22 oktober 2008 om 10:49

realisering meander- en voordewandeling eexterzandvoort

Door de aanleg van een dam in de afwateringssloot langs de Hunze is de realisering van ons dorpsommetje een grote stap dichterbij gekomen.

Roelof Mennega en Bert de Jonge hebben een pracht stukje werk afgeleverd. Het wachten is nu op accoordering door de gemeente van onze begroting, zodat er o.a. nog een bank en vitrinekast aangeschaft kan worden.

Uitnodigingen voor de feestelijke opening volgt z.s.m.


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 28 september 2008 om 18:40

burendag zeer geslaagd!

Stichting Dorpshuis d’Aol School en Vereniging Dorpsbelangen Eexterzandvoort hebben op zaterdag 20 september in Eexterzandvoort de Burendag 2008 georganiseerd. Dit mede ter afronding van de herinrichting van het plein. Het werd  een verffeest voor de kinderen!  Burendag is een initiatief van het Oranje Fonds en Douwe Egberts en vond dit jaar voor de 3e keer plaats.  

Vanaf 14:00 uur waren de kinderen welkom om de door hun ingestuurde tekeningen, die door Renate en Yvonne op de achterwand van het fietsenhok waren aangebracht, in te schilderen. Dorpsbewoners kwamen vanaf half vier al binnengedruppeld om het kunstwerk van dichtbij te bewonderen en voor een gezellig praatje en een kopje koffie.  Ook was natuurlijk te zien hoe de noeste arbeid van een groep dorpelingen heeft geresulteerd in een schitterend fietsenhok en vernieuwd plein.

Zelfs enkele ouderen werden gemotiveerd om ook een tekening in te kleuren. Tussen het werken door hadden de kinderen veel plezier op en in het opblaaskasteel, en een enkeling met ezeltje rijden.

Ook het weer was schitterend, zodat met z'n allen flink genoten werd van hapje en borrel. 

Op het eind werden de kinderen en de kunstenaressen nog even in het zonnetje gezet onder luid applaus van alle aanwezigen. Tevens gingen de handen op elkaar voor alle buren en dorpsgenoten die mee hebben geholpen om het schoolplein te renoveren.

Dat de borrel nog een uurtje uitliep geeft alleen maar aan hoe gezellig het was.

 


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 22 september 2008 om 23:30

Dalweg afgesloten

Zoals jullie waarschijnlijk ook hebben kunnen lezen, wordt de Dalweg binnenkort afgesloten. Omdat er volstrekte onduidelijkheid was over de aard van de afsluiting en eventuele omleiding, hebben we daarover via de gemeente contact opgenomen met de aannemer, de firma MNO Vervat.  

In opdracht van Rijkswaterstaat gaan ze een gietgoot aanbrengen en wat betonreparaties verrichten aan het tunneltje onder de N33. Daarvoor wordt het tunneltje afgesloten van 24 september 7.00 uur tot en met 26 september 17.00 uur. Drie dagen dus, maar als het mee zit kan dat nog wel eens korter worden volgens de aannemer. In die periode kunnen er geen auto’s langs.

De werkzaamheden worden tussen 7.00 uur en 17.00 uur uitgevoerd. Buiten die tijdstippen kunnen fietsers er prima langs. Tussen die tijd kunnen fietsers, als ze afstappen en in overleg met de mensen ter plaatse, wandelend passeren.

Er zal een omleidingsroute worden geplaatst waarmee het verkeer over Eexterveen wordt begeleid. Het verkeer vanaf de kant Eexterzandvoort wordt op de Oudedijk en Dwarsdijk opgevangen. Klik hier om de omleidingsroutes te bekijken.  

Het is niet de bedoeling van de aannemer om de mensen in Eexterzandvoort verder te informeren.
Bericht geplaatst door: Redactie op 17 september 2008 om 22:01

FIETSTOCHT 2008 zondag 14 september

mede door het fantastische weer was het een mooie en geslaagde fietstocht.
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 15 september 2008 om 23:56

Eexterzandvoort op Radio Drenthe

Dinsdag 16 september 2008 zal tussen 11 uur en 11:30 in de ochtend een interview met enkele dorpsbewoners te horen zijn op Radio Drenthe. De dorpelingen zullen geïnterviewd worden vanwege de Burendag die komende zaterdag ook in ons dorp georganiseerd wordt!

 

Meeluisteren via internet: mms://rtvradio.tmade.nl:1086/RTVRadio

(Kopieer deze link en plak hem in je web-browser)

 

In het kader van deze burendag melden we hier nog dat alle kinderen uit Eexterzandvoort tot en met woensdag 17 september hun tekeningen kunnen inleveren bij Yvonne. Zie berichtgeving hieronder!!

 

Tot zaterdag!


Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis d'Aol School op 15 september 2008 om 20:46

FIETSTOCHT 2008 zondag 14 september

Zoals ieder jaar heeft ook nu de vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort weer een fietstocht georganiseerd, waarbij iedereen van harte is uitgenodigd mee te gaan.

Start is a.s. zondag  9.30 - 10.00 uur vanaf het schoolplein. deelname slechts 1 euro.

Waarheen? Dat is altijd de verrassing, maar neem in elk geval je camera of verrekijker mee!!

We hopen dat het weer een gezellige dag wordt en na afloop wordt u een borrel aangeboden door de vereniging.

Tot Zondag!!


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 10 september 2008 om 10:48

(party)tent gezocht en ondertussen gevonden.

Ik ga per 1 oktober naar Letland voor 9 maanden en houd 20 & 21 september thuis een afscheidsfeestje voor vrienden. Dus als er nu wordt gedacht, wat is het daar druk, daarom is het daar dus druk.
Maar nu is het wel handig, omdat het in de achtertuin gepland is, om een tent te hebben voor het eten en drinken, electronica en eventuele regen. Mijn vraag is: heeft iemand een grote tent of een partytent of iets in die geest te leen dat weekend? Of weet iemand eentje? Er komen ongeveer 20-30 mensen.
Alvast heel erg bedankt!

Eelste Abels
Dalweg 12
tel. 468724
email: eelsteabels@gmail.com

 

Noot redactie: Eelste heeft ondertussen een partytent!!


Bericht geplaatst door: Redactie op 08 september 2008 om 13:23

SCHILDERFEEST OP HET SCHOOLPLEIN ZATERDAGMIDDAG 20 SEPTEMBER!!

Zaterdag 20 september is het nationale burendag. De stichting dorpshuis en de vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort willen daar gezamelijk aan meedoen en hebben het volgende plan:
Nu het schoolplein helemaal nieuw is ingericht met mooie bestrating, nieuwe schuur en fietsenstalling nodigen wij alle kinderen van ons dorp uit om de achterwand van het fietsenhok helpen te beschilderen.
Wat is de bedoeling?
Iedereen die mee wil doen kan een tekening inleveren bij Yvonne de Vries op Zwienhemsdijk nr 6. Dit kan tot 17 september.
Het thema is Landschappelijk Eexterzandvoort: dat betekent dat je elke tekening mag maken over wat je mooi vindt in Eexterzandvoort.
Yvonne en Renate Rietman zullen van al die tekeningen een mooie grote compositie maken.Samen gaan we die dan op zaterdagmiddag om 2 uur inkleuren. Voor verf en kwasten wordt gezorgd.
Als het klaar is gaan we pannenkoeken bakken! Er zijn vast wel een paar moeders (of ook vaders?) die ons willen helpen met bakken (inkoop wordt geregeld)
Alle dorpsbewoners zijn hierbij van harte uitgenodigd om onder het genoegen van hapje drankje het resultaat van het gezamelijke kunstwerk te komen bekijken!
Dit feestje wordt gefinancierd in het kader van de nationale burendag door het Oranjefonds. Het wordt gezamelijk georganiseerd door de stichting dorpshuis en de vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort. Met hartelijke dank aan alle hardwerkende buren in ons dorp om zo'n mooi schoolplein te realiseren.
zie voor nadere info: www.oranjefonds.nl

Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 05 september 2008 om 10:55

GEVRAAGD VITRINEKASTJE

Wie zou ons aan een vitrinekastje of informatiebord kunnen helpen.

Het is de bedoeling om dat op een duidelijk zichtbare plek te plaatsen op het schoolplein (of b.v. bevestigen aan  het fietsenhok) waarin we informatie kunnen ophangen zoals het maandelijkse groene A-4tje, de wandelroute, en eventuele algemene informatie.

het formaat ongeveer 60 x 50 x 5  (hxbxd) cm met afsluitbaar doorzichtige voorwand.

reacties en/of info bij wim, dalweg 27, tel.  468413 


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 03 september 2008 om 10:39

Een schone start

 Daar in september het meeste verenigingsleven weer begint zouden wij als bestuur van stichting dorpshuis het erg prettig vinden om vooraf het gebouw nog even een grote beurt te geven (ramen wassen, spinrag, toiletgedeelte, etc.). We kunnen dit niet alleen en zoeken hiervoor vrijwilligers. De datum waarop dit gepland staat is donderdag 4 september. Graag zien we dat u zich voor 30 augustus bij Betsie (tel. 468573) opgeeft zodat we een beetje weten hoeveel hulp we krijgen. Ook kan u dan aangeven of u voor de middag of avond kiest. Met vele handen is de klus zo geklaard en de ervaring leert dat het ook nog gezellig is. Alvast vriendelijk bedankt.
Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis d'Aol School op 21 augustus 2008 om 20:05

't was weer een gezellige barbecue

Alles werkte mee aan een geslaagde avond. Het plein voor het dorpshuis was keurig bestraat, zodat er goed op te zitten viel. Het opgeknapte fietsenhok bood mooi onderdak aan de bar. Het weer was fantastisch; de maansverduistering indrukwekkend. De helft van het dorp, die er de afgelopen zaterdag was, kan de andere helft vertellen hoe gezellig het was. Mooi ook dat alle mensen er waren, die afgelopen jaar in het dorp zijn komen wonen.


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 20 augustus 2008 om 17:01

Even nakletsen

Afgelopen dagen hebben een aantal vrijwilligers er nog even voor gezorgd dat het plein er voor de barbeque van a.s. zaterdag netjes bij kwam te liggen en dat is goed gelukt. Na gedane arbeid is het dan goed rusten en daar hoort natuurlijk een borreltje bij. Ze wilden de boombank voor a.s. zaterdag graag reserveren daar je hier erg gezellig om toe kan zitten. Mannen nogmaals bedankt voor jullie werkzaamheden.
Bericht geplaatst door: Redactie op 14 augustus 2008 om 20:49

Met de huifkar er op uit

Afgelopen dinsdag 12 augustus hebben de dames van de vrouwenvereniging het bos bij Schoonoord eens van een andere kant bekeken. Ze zijn er namelijk een paar uur met de huifkar op uit geweest. s`Morgens rond elf uur werd er bij manege "Rij maar an" gestart met een lekkere kop koffie of thee, waarna er voor de elf dames twee huifkarren klaar stonden. Daar het de vorige dagen had geregend was het te zwaar voor één paard om maar met één huifkar op pad te gaan. We hadden voor de eerste kar een menner mee maar dit was voor de tweede niet nodig daar deze haast met de ogen dicht zijn voorganger kon volgen. Er werd heel wat afgelachen en een enkel buitje onderweg mocht de pret niet drukken. Onderweg werden we voorzien van een goed verzorgde lunch wat prima smaakte ook al moesten we tussen door even onder de paraplu. Eenmaal weer in de wagen brak de zon nog door en arriveerden we rond twee uur na een geslaagde dag weer bij de manege. Hier werden we door Grietje W. nog op ijs getrakteerd daar ze een paar dagen daarvoor weer oma was geworden van een gezonde kleinzoon. Rond half vier waren we weer in Eexterzandvoort.
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 14 augustus 2008 om 19:48

Slootonderhoud 2008

Binnenkort heeft het bestuur van de landbouwvereniging  overleg over het onderhoud van de sloten.

Vorig jaar heeft de firma Holstein de sloten schoon gemaakt , daar er geen klachten waren willen we graag op de zelfde voet door gaan . Als er nog wel op of aanmerkingen zijn geef het dan zo spoedig mogelijk aan : J A Drent of B de Jonge .


Bericht geplaatst door: Landbouwvereniging Eexterzandvoort op 03 augustus 2008 om 20:12

Barbecue

Zaterdagavond 16 augustus is de jaarlijkse barbecue in het dorp. Alle dorpsgenoten zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom bij het dorpshuis. Een mooie gelegenheid om vakantieverhalen uit te wisselen. En voor nieuwe dorpsbewoners om op een ongedwongen manier kennis te maken met de overige bewoners van Eexterzandvoort.
Kosten: 5 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis. U kunt zich opgeven bij één van de bestuursleden van de vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort. Namen en adressen zijn te vinden door in het keuzemenu 'verenigingen', 'Dorpsbelangen Eexterzandvoort' te kiezen. We houden rekening met vegetariers als u dat bij u opgave vermeldt. 


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 25 juli 2008 om 19:23

Een nieuw aangezicht.

 Het is dan bijna zover. De afgelopen tijd zijn er weer diverse vrijwilligers bezig geweest om de fietsenstalling klaar te maken en ook de rest van het plein. Soms ging dit wat sneller dan was afgesproken maar de mannen waren niet te remmen en het moest klaar zodat we er tijdens de barbeque netjes kunnen zitten. Het was niet altijd een makkelijke klus en de mannen die dit voor elkaar maken verdienen dan ook een extra schouderklopje. Aangezien de zandbak tegenwoordig nog alleen maar als openbare kattebak wordt gebruikt en dit voor de kleintjes èèn grote infectiebron voor spoelworm e.d. is, hadden we het plan om deze ook te verwijderen en misschien in de toekomst er wat anders voor terug plaatsen ( suggesties zijn van harte welkom ).Tevens zijn de spullen waar de zandbak mee wordt afgedekt ook elke keer weer zoek of kapot. Graag horen we een reactie van de inwoners die het hier niet mee eens zijn daar we toenertijd met het eibernest deze hebben geplaatst en dit niet zomaar willen weghalen. Bent u het er dus niet mee eens wilt u dan wel voor 20 juli bij een van de vier bestuursleden van het dorpshuis reageren. Ook wordt de aanplant nog aangepakt en de heg gesnoeid maar daarover later meer. Na de bouwvakvakantie wordt het dorpshuis nog van een likje verf voorzien zodat het weer een nieuw aangezicht krijgt.
Bericht geplaatst door: Redactie op 16 juli 2008 om 22:17

gemeente neemt takkenafval mee

De storm van afgelopen zondag heeft nogal wat schade aangericht. Her en der hebben mensen heel wat takkenafval; en het is nog lang geen pasen. Daarom hebben we de afspraak met de gemeente dat alle takkenafval dat maandag aan de weg ligt door de gemeente wordt meegenomen. Voor de goede orde: het gaat dus niet om tuinaval, maar afval als gevolg van de storm.
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 27 juni 2008 om 22:18

Oud Papier

Op vrijdagmiddag 4 juli a.s. komen we vanaf 13.00 uur weer langs om het oud papier op te halen. Wilt u het wel voor deze tijd goed gebundeld langs de kant van de openbare weg zetten. De volgende ophaalronde is vrijdag 7 November.


Bericht geplaatst door: Redactie op 26 juni 2008 om 20:16

Noodweer in Eexterzandvoort.

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan Zondag 22 juni was het noodweer in Eexterzandvoort. Met een inktzwarte lucht en een voortdurend gerommel kondigde de zware bui zich tegen drie uur aan. En even later vielen dikke hagelstenen uit de lucht en was er een hele harde wind. Vooral dat laatste bleef niet zonder gevolgen. Overal lagen ontwortelde bomen en afgescheurde takken. Bijgevoegde foto's geven een beeld van de chaos aan de Nieuwedijk.
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 23 juni 2008 om 10:19

De klus is bijna geklaard

 Zo als een ieder wel al heeft kunnen zien, ligt het plein voor het dorpshuis erin, aangetrild en al. De afgelopen weken hebben weer diverse vrijwilligers  bij goed weer de bestrating van het plein voor het dorpshuis er mooi strak in gelegd. Ook staat het schuurtje naast het dorpshuis er inmiddels. Binnenkort zal het fietsenhok en de rest van het plein qua afwerking en aanplant aangepakt worden. We houden u op de hoogte. 
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 15 juni 2008 om 21:57

kom naar de BESTELBIEB en ontvang 40% korting op een treinkaartje

Laat je meevoeren met duizelingwekkende korting 

Voor iedereen die in de maand Juni een boek leent, krijgt 40% korting op een treinkaartje

deze bon is geldig tot en met 30 September 2008

en is geldig in de treinen van NS, Arriva, Veolia, Syntus en Connexxion

(zolang de voorraad strekt)

 


Bericht geplaatst door: Bestelbieb op 11 juni 2008 om 21:13

Oranjekoorts in Eexterzandvoort.

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan

Zoals jullie wellicht konden horen is in het dorp de Oranje koorts toegeslagen.
Hier een paar mooie updates van onze fans.

Foto's gemaakt door Barbara Olthof


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 10 juni 2008 om 20:36

Lief zwerfhondje

Sinds ongeveer een week liep er een wit hondje, een soort van Malthezertje, rond bij het huis van Rudy en Devika (de voormalige sauna). Het was een schuw beestje, wat eigenlijk alleen door de bouwvakkers benaderd kon worden. Zij ontfermden zich overdag over hem, maar als ze 's avonds weg gingen was het beestje heel zielig en verdrietig.

Verschillende mensen in Eexterzandvoort hebben het hondje gesignaleerd, maar tot nu toe hebben we niemand gevonden die de herkomst van hem (of haar?) weet. De indruk bestaat dat het beestje gedumpt is. Het lukte vandaag het hondje in handen te krijgen. Wij hebben de dierenambulance gebeld, en die heeft het hondje vanavond opgehaald. Tot maandag blijft het daar in de opvang, daarna gaat het naar het dierenasiel in Beilen. Als na 6 weken zich geen eigenaar gemeld heeft, wordt er een nieuw tehuis voor het beestje gezocht. Vast geen probleem, want het is een schatje, zoals te zien op de foto's

Weet je iemand die dit hondje mist wordt, waar het vandaan komt of hoe het hier terecht komt? Neem contact op met de dierenambulance: tel.  0592-399099


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 04 juni 2008 om 07:17

veranderingen rond het dorpshuis

 zoals u vorige week al kon lezen wordt het oude schuurtje en fietsenhok vervangen door nieuwbouw. Om plaats te maken voor de nieuwe schuur werd afgelopen woensdagavond door diverse vrijwilligers het oude hok afgebroken en de ombouw  enkele meters opzij gezet. Hier was nogal wat mankracht voor nodig dus het kwam goed uit dat de klootschietgroep ook aanwezig was voor extra ondersteuning. Ook is er inmiddels een begin gemaakt door een aantal "vaklui" uit het dorp met het bestraten van het nieuwe plein. Dit gaat de mannen goed af. Aankomende dinsdagavond 27 Mei om 19.30 uur willen we graag nog een keer aan de slag om de plaats van het nieuwe schuurtje vrij te maken van diverse opstakels en hopen dat hier nu ook weer diverse vrijwilligers bij willen helpen. Wanneer iemand ook zin en tijd heeft om te helpen met het bestraten van het plein dan is deze van harte welkom. Vele handen maken licht werk.
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 26 mei 2008 om 18:28

Nieuw schuurtje bij dorpshuis

De vereniging dorpsbelangen en de stichting dorpshuis plaatsen gezamenlijk, mede dankzij gemeentelijke subsidie uit de ijsbaanpot, een mooie nieuwe schuur op de plaats van de oude naast het dorpshuis.Om daarvoor ruimte te maken moeten we het oude ijzeren hok verplaatsen.Wie wil ons a.s. woensdag 21 mei om 19.30 uur daarbij helpen?.

Het plan is om met een aantal mensen het hele hok in één keer een stukje te verplaatsen. - met een paar man zo gebeurd.


Bericht geplaatst door: Redactie op 17 mei 2008 om 19:31

Oog voor de natuur (7)

Fluitekruid

 

Fluitekruid behoort tot de familie der Umbelliferae. umbellula betekent ‘een beetje schaduw’ en wijst op de parasolachtige bloemen die de zon niet helemaal tegenhoud. Tot deze schermbloemenfamilie behoren ook de wortel, kervel, engelwortel, duizendblad en bereklauw. Eind april, begin mei, bijna tegelijk met de meidoorn toveren B-weggetjes wit. Als aanloop naar de bosjes langs de sloot in het verlengde van de Zwienhemsdijk loop je tussen een haag van nu prachtig bloeiende schermen van het fluitekruid. De witte vijftallige bloempjes staan in grote schermen. Fluitekruid is van de hele familie de meest voorkomende en de vroegst bloeiende soort in onze streken. Tot diep in de zomer blijft fluitekruid bloeien. In het Zeeuwse land wordt de plant ook wel Zeeuws kant genoemd. Het verse, gesneden blad van fluitekruid kan als salade worden gegeten. Van het verse zowel als van het gedroogde, fijn gemaakte blad worden aftreksels toegepast (1-2 eetlepels vol met 1/2 1. kokend water overgieten en laten trekken. Die aftreksels zouden helpen bij huiduitslag en slecht genezende wonden.

 

rhu_9121_resize_460

 

Maak eens een fluitje

Tegen het einde van de bloeitijd zijn de bloemstengels stevig, dik en hol. Het is dan niet moeilijk er een fluitje van te snijden. Je snijdt dan een stuk uit een stengel tussen twee knopen. Dit stengeldeel geeft men een sneetje overlangs en dan gewoon hard blazen.  

Maaien

Vaak maait de gemeente of het waterschap het uitbundig bloeiende fluitekruid in mei of begin juni al, uit gewoonte, omdat men vindt dat bermen kort gemaaid moeten zijn of uit oogpunt van de verkeersveiligheid. Gewoon laten staan dus, tot ergens in juli als de plant zich heeft uitgezaaid en over haar meest uitbundige bloei heen is. Wat is er leuker dan tijdens een lange wandeling of fietstocht te genieten van deze overvoedig voorkomende plant.

 

Jans Kuik  
Bericht geplaatst door: Administrator op 17 mei 2008 om 15:32

Oog voor de natuur (6)

Gele dovenetel (Lamium galeobdolon Luteum) 

geledovenetellamiastrumgaleobdolon_resize_460 

De naam dovenetel roept bij veel tuinliefhebbers vraagtekens op. Echter de dovenetel is niet verwant aan de brandnetel, zoals veel mensen denken, maar hij is verwant aan munt. Het is een mooie plant die zeker als bodembedekker een uitstekende keus is. De bloemen trekken veel hommels aan. Op dit moment ontwikkelt zich in het rechter bosje vanuit het dorp gezoen een mooi veldje gele dovenetel.

 

Jans Kuik
Bericht geplaatst door: Administrator op 17 mei 2008 om 15:28

Oog voor de natuur (5)

 

Het lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)

 

lelietjesvandalen_450

 

Het lelietje-van-dalen is een kleine tot 30 centimeter hoge vaste plant die in het wild voorkomt in bosrijke streken, maar ook als tuinplant wordt gehouden. In de grond bevindt zich een kruipende wortelstok. Een paar brede parallelnervige bladeren staan aan de voet van de bloeistengel. Via de wortelstok vermeerdert de plant zich jaar op jaar en vorm in bossen na een tijdje een prachtig veldje. Het lelietje-van-dalen is zwak giftig. Deze plant die in groepsverband groeit, is geneigd te verworden tot lastig onkruid, omdat hij wortelstokken vormt en overal boven de grond komt - vooral tussen tegels van een tuinpad kan dit zeer hinderlijk zijn. Bovendien is de bloei vrij onopvallend en klein in verhouding tot de grote groene bladeren, en duurt maar een paar weken. 't Is wel een schaduwplant, en te schaduwrijke plaats bloeit hij niet of schaars.

De bloem is wit, klokvormig en heeft een aangename geur. De bloemen worden ongeveer 8 millimeter lang. Er vormt zich een naar één kant gekeerde tros van zes tot twaalf bloemen. Deze plant bloeit in de maanden mei en juni. De soortaanduiding majalis betekent letterlijk van de maand mei. In beide bosjes aan de Oostzijde staan een aantal kleine polletjes en op één plek staan ze zelfs in bloei. De vrucht van het lelietje-van-dalen is een rode bes die twee blauwe zaden bevat. De bladeren zijn elliptisch, gesteeld en glad. Ze staan met z'n tweeën bijeen.  

De bloemen en wortels worden door de farmaceutische industrie verwerkt, omdat deze de hartwerking kunnen beïnvloeden.

Jans Kuik


Bericht geplaatst door: Administrator op 17 mei 2008 om 15:24

Oog voor de natuur (4)

Hondsdraf (Glechoma hederacea L.) 

hondsdraf_resize_460  

Dit is een kleine, kruipende, geurende plant,  die op dit moment uitbundig bloeit  in de bosjes. De bladeren zijn niervormig met een gekartelde rand. Hoe zonniger de standplaats, des te kleiner zijn de bladeren.De plant bloeit van maart tot juni met paars-blauwe lipbloemen, die in een schijnkrans staan. Het hoogtepunt van de bloei valt in Nederland rond april. Het plantje groeit zelfs als een epifyt in bijvoorbeeld knotwilgen. Dat betekent, dat de plant groeit op een andere plant, zonder daar voedsel aan te onttrekken. Dat is dus iets anders dan een parasiet. De plant is een goede bodembedekker, die ook 's winters groen blijft. In het voorjaar is de kleur van de plant min of meer paars door de lage temperaturen en in de zomer groen.

Hondsdraf wordt ook wel als geneeskrachtig kruid toegepast tegen bijv. jeuk en wonden. Het werkt ook tegen de jeuk die men krijgt van brandnetels, waar het dikwijls bij in de buurt groeit. Ook is het in gebruik in de bierbrouwerij. Daar was het de voorloper van hop. Tevens is het plantje heel belangrijk voor verschillende soorten bijen.

 

Jans Kuik  
Bericht geplaatst door: Administrator op 17 mei 2008 om 15:19

Oog voor de natuur (3)

De pinksterbloem (Cardamine pratensis)

De plant komt voor in graslanden, bossen en moerassen. In de weilanden achter de bosjes aan de Oostzijde van Eexterzandvoort zijn ze te bewonderen en ook in het natte gedeelte aan de voet van de hondsrug bloeien ze volop. Het gekke van deze bloem is, dat ze pinksterbloem worden genoemd, maar dat hun boeiperiode eigenlijk eind april al afgelopen is. In Nederland en België is de soort zeer algemeen. Ze komt nog steeds overal voor. Toch is ze sterk achteruitgegaan. Vroeger kleurde ze vele weilanden paars op het hoogtepunt van haar bloei.

pinksterbloem_resize_460 

Tegenwoordig is ze door de intensivering van de landbouw meestal beperkt tot de slootkanten. Ook komt de plant voor in gazons, waar ze door het intensieve maaibeheer niet tot bloei komt. Wanneer de eerste maaibeurten achterwege blijven, blijkt door de uitbundige bloei van pinksterbloemen hoeveel de soort erin voorkomt. Pinksterbloem werd vroeger gebruikt tegen voorjaarsmoeheid vanwege zijn hoge gehalte aan Vitamine C. Werkt hoeststillend en borstreinigend.

 

Jans Kuik


Bericht geplaatst door: Administrator op 17 mei 2008 om 15:11

Oog voor de natuur (2)

De paarse dovenetel (Lamium purpureum)  

Dit is een kleine, in West-Europa algemeen voorkomende dovenetel. Bij de entrée van het rechter bloeit het plantje aan beide kanten van het paadje. De paarse dovenetel is een 5 tot 30 cm hoge, een- of tweejarige plant die opvalt door de kleine, 1-2 cm grote paars/roze bloemetjes.  De plant bloeit al zeer vroeg, vanaf februari op beschutte plaatsen en dan tot mei en nogmaals in september tot oktober. Ze groeit als onkruid in wegbermen, parkranden, tuinen en stortplaatsen, met een voorkeur voor beschaduwde plaatsen en een vochtige grond. Net als de gele en witte dovenetel is ook de paarse dovenetel geen familie van de brandnetel,  maar is  verwant aan muntDe plant vormt vaak dicht opeengedrongen groepen waar elke ander vegetatie wordt uitgesloten. De kleine paarsrode bloemen lokken bijen en hommels. De zaden worden onder andere door mieren verspreid.

paarse_dovenetel_resize_460

De nectar is in trek bij bijen en hommels, zeker begin maart, wanneer de eerste hommel-koninginnen naar buiten komen en zelf een nest gaan zoeken.

 

Jans Kuik   

Bericht geplaatst door: Administrator op 17 mei 2008 om 15:04

jaarvergadering en caféavond

Vrijdagavond 23 mei is de halfjaarlijkse ledenvergadering van de vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort, met aansluitend een caféavond.

het bestuur wil deze keer eens op een andere manier vergaderen. Er staan dit keer niet zoveel punten op de agenda; we verwachten daarom er vlot doorheen te zijn. Daarom willen we dit keer de ledenvergadering combineren met een caféavond voor het hele dorp.

Om 20.00 uur beginnen we met de ledenvergadering en zo tegen 21.00 uur verwachten we aan de rondvraag toe te zijn, die dan overgaat in een caféavond.

Alle leden krijgen nog een uitnodiging met een kort verslag en een agenda in de bus. Alle dorpsgenoten zijn vanaf 21.00 uur welkom op de caféavond. Er is gelegenheid om te biljarten, te kaarten, te darten en te sjoelen. Natuurlijk zorgen we voor de nodige drankjes en hapjes. We hopen iedereen te ontmoeten op 23 mei in het dorpshuis.

 


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 26 april 2008 om 21:33

Afsluiting Biljartseizoen 2007/2008

Voor alle leden en hun partners van de biljartclub.

Ter afsluiting van het Biljartseizoen 2007/2008 nodigen we jullie uit voor een gezellige avond.

Op 9 mei a.s. om 20:00 uur worden jullie in het dorphuis verwacht.

Na een korte agenda, maken wij, onder het genot van een hapje en een drankje er een gezellige avond van.

Op deze avond worden ook de resultaten van het afgelopen seizoen bekendgemaakt.

 

Het Bestuur.


Bericht geplaatst door: Biljartvereniging op 25 april 2008 om 14:55

koninginnedag

Het feestje met spelmiddag rond koninginnedag moeten wij helaas even uitstellen, maar we komen daar uiteraard later nog wel op terug.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 23 april 2008 om 22:33

Oog voor de natuur

Het voorjaar heeft inmiddels weer z'n intrede gedaan en langzaam aan ontwaakt de natuur. Sinds een jaar is er de mogelijkheid om weer door beide bosjes aan de Oostzijde van Eexterzandvoort te wandelen. Naast een stukje beschutting is er ook hier en daar meer te zien, dan alleen ontluikende brandnetels. Om de wandelaars te verbazen, zijn er inmiddels pogingen gedaan om de oorspronkelijke begroeiing weer terug te laten keren. We proberen iedere maand, als nieuwe planten te zien zijn, een stukje toe te voegen.

Bosanemoon

bosanemoon_460


Eén van de mooiste bosplantjes is wel de bosanemoon. Al komt hij heel veel voor, toch is het een beschermde plant. De bosanemoon is een plant van 10 tot 25 cm hoog met witte bloemen. Soms zijn de bloemen ook roodachtig - violette. Deze bloemen bloeien vanaf maart tot April. Je kunt ze vinden in lichte loof- en naaldbossen, struikgewassen en bosweiden. Het plantje vermeerdert zich via de wortelstok.

Speenkruid - Ranunculus ficaria

speenkruid_460

Klein maar dapper. Zo zou je het speenkruid goed kunnen omschrijven. Je komt het tegen op moerassige gronden en in vochtige bossen. Hier kan het soms hele velden vormen. Ze hebben knolvormige wortels waaruit aan het eind van de winter blaadjes tevoorschijn komen. Al vroeg in het voorjaar zie je kleine gele bloemetjes verschijnen. Deze gaan allen bij zonneschijn open. Regen en duisternis, daar hebben ze een hekel aan. Ruim voor het donker wordt gaan de bloemen dicht. Het speenkruid is geen lang leven beschoren, eind mei is er in de regel van het speenkruid niets meer terug te vinden. De samentrekkende werking van het speenkruid kan echter prima gebruikt worden in de schoonheidsverzorging. Kook een handvol speenkruid bladeren in een halve liter water en laat het afkoelen. Het gezeefde aftreksel is te gebruiken als gezichtswater. Het sluit de poriën en spant de huid aan zodat rimpels verdwijnen. De saponinen werken bovendien sterk reinigend. In de koelkast kan de lotion ongeveer twee tot drie dagen bewaard worden.

Jans Kuik


Bericht geplaatst door: Administrator op 16 april 2008 om 22:26

Het paasvuur brandde!

Pasen 2008; een Pasen om niet gauw te vergeten.

Op de bekende plek op de Oudelandsdijk hadden we een schitterend paasvuur gebouwd. Veel overbodig groen was gerooid. Met name Rudy en Devika van de ex-Sauna waren grootleveranciers geweest. En wat helemaal mooi was, al dat groen was aangevoerd met een grote kraan. De kraanmachinist was zeer bereidwillig om mee te werken aan een mooie  hoge, zeer goed aangedrukte paasbult. Er was goed wat stro doorheen gewerkt. Dit moest goed komen.

De weergoden zouden nog tegen kunnen zitten. Het had al behoorlijk geregend de afgelopen week en de voorspellingen van het KNMI waren bar slecht, het zou maar zo eens een witte Pasen kunnen worden. En zowaar: maandagmorgen was de wereld wit. Maar maandagavond was het alleszins redelijk. Behoorlijk koud, maar wel droog. Het was dus om half 8 druk bij de paasbult. Vol goede moed stak Bert de Jonge het vuur aan. Al gauw vatte het stro vlam en laaide het vuur op. Helaas: slechts voor korte tijd. Toen het stro was opgefikt was, bleef er een laagje gloeiende as over.… Alle pyromaan-gevoelens ontwaakten. Manmoedige  pogingen werden gedaan om het vuur nieuw leven in te blazen. Tevergeefs, het hout vatte geen vlam. ‘Dat wordt niks’ somberden de aanwezigen. Grapjes over ‘het paasvuur dat niet wilde branden’,  voorstellen om het bestuur af te zetten wegens wanprestatie; heel wat ‘beste stuurlui’, maar het leverde geen paasvuur op. Jan Anne Drenthe zou de redding kunnen zijn. Met zijn trekker voerde hij een verse strobaal op. Even laaide het vuur en de hoop weer op. Dit zou goed komen. Het stro fikte uitstekend, maar geen vuur in het hout. Een tweede strobaal werd aangevoerd. Nog steeds geen resultaat. Langzamerhand nam het geloof in een goede afloop af en toog het volk, zwaar teleurgesteld, huiswaarts. De boze geesten waren niet uitgebannen; dat zag er somber uit dit jaar. Ook bij het bestuur van dorpsbelang begon het geloof in een goede afloop af te nemen. Jan Anne gaf de moed niet op. Hij had meer balen stro en was best genegen er nog één tegen aan te gooien. De weinig overgeblevenen werkten met man en macht het brandende stro door de bult. Rudy in de voorste linies toonde zich zeer vuurbestendig om Devika te laten genieten van een echt paasvuur. En ziedaar: plotseling schoot de hens erin. Vlammen schoten omhoog; de bekende fluitgeluiden klonken, binnen de kortste tijd stond de bult te fikken. De weinige toeschouwers konden genieten van het gigantische en fascinerende spektakel. En toen we ons omdraaiden om de rug te verwarmen: verkoelende sneeuw op de verhitte gezichten. Heerlijk.

Het paasvuur heeft gebrand. Met dank aan Jan Anne!


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 25 maart 2008 om 08:08

Auto in de brand

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan Woensdagavond tegen 6 uur vloog de auto van Patricia Hollander in brand. De brand ontstond spontaan toen ze wegreed. Gelukkig kon Patricia ongedeerd uitstappen. De brandweer was er heel snel; niet toevallig als de brand ontstaat voor het huis van een brandweerman. Maar de auto echt redden lukte niet, een trieste en stinkende hoop metaal bleef achter, zoals de foto’s laten zien.
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 19 maart 2008 om 18:35

Voorjaarschoonmaak in Eexterzandvoort.

Gewapend met grijpers en vuilniszakken trok een legertje schoonmakers zaterdag door het dorp. Eexterzandvoort deed mee aan de landelijke opschoondag en met name de jeugd deed vol enthousiasme mee. Vooral troep uit de sloten vissen is een echte sport en dat levert natuurlijk wel eens een kletspoot op. Vele honderden blikjes zochten we uit sloten en bermen. Eexterzandvoort blijkt populair te zijn bij wielrenners, maar om die blikjes nou zo in de berm te pleuren….Hoe het ook zij; we hadden er mooi weer bij en de stemming zat er uitstekend in. Onderweg moesten we regelmatig uitwijken voor trekkers en een grote kraan, die hout naar de paasbult reden. Het was dus echt grote schoonmaak in Eexterzandvoort.

Na afloop was er in het dorpshuis iets te drinken en eten voor de harde werkers. En niet te vergeten: een echte oorkonde en een kek rugzakje met www.eexterzandvoort.com erop. Kijk, dat heeft niet iedereen.

Maandag werd het afval keurig opgehaald door de gemeente. Totaal hadden we 230 kilo vuil opgehaald! 't Is weer een stuk schoner in Eexterzandvoort.

Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 16 maart 2008 om 17:35

zaterdag 15 maart opschoondag

Deze week is de Week van Nederland schoon. Dat wordt afgesloten met de Landelijke opschoondag op zaterdag 15 maart. De gemeente Aa en Hunze heeft de dorpen gevraagd om daar mee te doen. Een paar jaar geleden hebben we ook al eens op een morgen de bermen en sloten in Eexterzandvoort afvalvrij gemaakt en dat leverde toen een beste bult op. Dat gaan we komende zaterdag weer doen. Doen jullie mee?
Meld je dan om 10 uur bij het dorpshuis. Dan starten we en worden de routes ingedeeld.
Meenemen graag: een hark en werkhandschoenen.
Na afloop, tegen 12 uur, is er in het dorpshuis iets te drinken en een warme versnapering. Kinderen krijgen na afloop een oorkonde en een klein cadeautje.
Wij zoeken nog vrijwilligers met een trekker of auto met kar; die kunnen zich opgeven bij één van de bestuursleden van dorpsbelang; Bert (468229), Jannie (468343), Wim (468413), Hans (468106) of Frits (468838).
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 09 maart 2008 om 13:00

boom op dorpshuis

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan

door de harde wind is zaterdagmiddag alsnog een boom op het dorpshuis gevallen.

Misschien toch de verkeerde bomen gekapt???

blij dat we dan een buurman hebben die bij de brandweer zit, onze reddende engel.


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Toneelvereniging Eexterzandvoort op 01 maart 2008 om 13:27

oud papier

Vrijdagmiddag 7 maart a.s. komen we vanaf 13.00 uur weer bij u langs om het oud papier op te halen. Zou u het wel voor dit tijdstip goed gebundeld langs de kant van de weg willen zetten. De volgende ophaalronde is vrijdag 4 juli. Alvast vriendelijk bedankt voor uw medewerking namens het bestuur 'stichting dorpshuis'.
Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis d'Aol School op 24 februari 2008 om 22:12

Bericht over de riolering

Verslag van de handelingen welke verricht zijn t.b.v. het functioneren van de riolering in Eexterzandvoort.

Uitgevoerd door het Waterschap Hunze en Aa´s:

 • De aanvoer vanuit Eexterveen iets gereduceerd.
 • De capaciteitsmeter van het gemaal is geijkt en vervolgens afgesteld.
 • De inslagpeilen zijn iets bijgesteld.
 Uitgevoerd door de gemeente Aa en Hunze:
 • Reinigen van het gehele rioolstelsel
 • Opzoeken en vrijmaken van de riooloverstort
 • Het profiel van de afvoerende sloot is aangepast.
 Ik verwacht dat de problemen zoals die er met de riolering geweest zijn, nu tot het verleden behoren maar een zekerheid is er nog niet.
Hoe triest het ook voor de betrokkenen is, ik ben erg nieuwsgierig naar de praktische ervaring bij de eerstvolgende regenperiode.
met vriendelijke groet
F. Heis
Gem. Aa en Hunze

Tel.nr.  0592 – 26 78 68
Bericht geplaatst door: Redactie op 20 februari 2008 om 21:26

Groeten van de Veluwe

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan

In een schitterend decor met twee caravans, een bos op de achtergrond en een grasmat dat niet zou misstaan in de Euroborg speelde het toneelstuk, opgevoerd door de toneelvereniging van Eexterzandvoort, zich dit jaar af.

 

Personages:

Michiel de stagiare Sociaal Pedagogisch Werk die met twee verschillende “soorten” mensen om leert gaan;

De familie Zwaanswijk (Mathilda, Jan Hein, Clarissa en moeder) die, hadden ze de kleine lettertjes maar gelezen, totaal NIET past in het campingleven;

De familie Bruinsma (Sjef, Truus en Boris) die Ma, Kees, Kees en Johny Flodder doet verbleken tot hele nette mensen…

 

De toneelvoorstelling avond begint al goed met “Ja darling, hier is het” waarop de “Kouwe-kak madam Mathilda (zo staat ze toch echt omschreven in het tekstboekje…) verbijsterd uitroept of ze daar werkelijk in moet. Geen telefoon, geen badkamer, wassen in een waslokaal, over de camping sjouwen met een inschoefpleegie, zelf schoonmaken, geen koffie geserveerd, niet eens 1 ster…. Als dan ook nog eens de asociale familie Bruinsma in de caravan tegenover hen komt overnachten is het leed voor de keurige kak madam en haar chagrijnige moeder niet meer te overzien.

 

De familie Bruinsma is wel gewend aan kamperen. Nou ja, Sjef, voorzien van prikplaoties, heeft er zo zijn eigen idee over. Hij gaat ontspannen voor de sleurhut, en Truus moet de koffers eerst naar de hut sleuren, want hij heeft al zoveel gedaan… Het hele eind naar de camping gereden. Waarbij door zijn rijgedrag onderweg de kippen over het wegdek stuiterden. Truus is een soort Assepoester die zich zonder tegen te stribbelen alles laat zeggen, en graag “alles aan kant, de eerpels geschild en de bedden opgemaakt heeft.” Hun stotterende, bongelige zoon Boris, ook al voorzien van een prikplaotie, is een echte zoon van zijn vader, die geen poot uitsteekt om zijn moeder te helpen, maar makkelijk voor het lapje is te houden als zijn vader zegt dat hij water moet halen, daar waar ze topless lopen. Natuurlijk zei Sjef er niet bij dat het een man was in ontbloot bovenlichaam.

 

Als dan uiteindelijk de avond valt en iedereen naar bed gaat weigert moeder de caravaaan te betreden, en dommelt in slaap op haar koffer. Helaas breekt het noodweer los en kruipt ze, omdat bonzen op de caravandeur niets oplevert, van pure ellende maar onder een zijl…

 

Clarissa en Jan Hein krijgen het eigenlijk steeds meer naar de zin op de camping, maar het duurt tot het eind van het stuk dat ook Mathilda en moeder de lol er van inzien. Ondertussen bloeit er iets anhaolderigs op tussen Clarrissa en Michiel, zou Mathilda arsenicum in de koffie van Sjef doen wanneer hij haar man was, maar is Sjef zonder meer bereid dat op te drinken wanneer Mathilda zijn vrouw zou zijn, mag Jan Hein van Mathilda zijn stropdas niet eens los, worden Clarissa en Michiel uit elkaar gespeeld door de jaloerse Boris en raakt Truus kwijt tijdens de dropping. Uiteindelijk groeien de twee families toch naar elkaar toe. Jan Hein en Truus dansen wat op jammerplankmuziek van André Rieu, Sjef en Jan Hein hebben een goed gesprek over leiderschap binnen het gezin, en wordt het toch nog een vrolijke boel.

 

Alle bezoekers hartelijk be-be-be-dankt voor uw kuh-kuh-kuh-komst! Volgend jaar weer!


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Toneelvereniging Eexterzandvoort op 19 februari 2008 om 22:23

Bericht over de rioolproblemen

We zouden u op de hoogte houden van de rioolontwikkelingen. Harm Jan Vos, de contactambtenaar van de gemeente,  heeft me ruim een week geleden het één en ander verteld. Er wordt hard gewerkt aan het zoeken naar de oorzaak; misschien zelfs wel al aan de oplossing. Er schijnt ook iets gevonden te zijn. Iets raars met  de put bij de pomp aan de Dalweg. Het waterpeil in die put kunnen ze blijkbaar van afstand in de gaten houden; maar wat ze op afstand zien komt niet overeen met de werkelijkheid……..Dat gebeurt wel vaker geloof ik, maar dat terzijde. Dit schijnt verband te houden met de bypass rond die put; die bypass regelt bijvoorbeeld dat rioolwater vanuit richting Eexterveen wel goed richting Hondsrug loopt, ook als er iets met de put in Eexterzandvoort aan de knikker is. En dan is er nog een overstort: we dachten eerst dat die er niet was in Eexterzandvoort; maar hij schijnt er wel te zijn, maar functioneert niet goed.

U begrijpt: ik ben geen rioloog; ‘k zal het vast niet allemaal goed begrepen hebben. Maar dat geeft niet; Harm Jan Vos heeft  zijn collega de heer Heis, de echte deskundige, gevraagd om één en ander in Jip en Janneke-taal op papier te zetten en naar ons toe te zenden. Dan zijn we allemaal weer echt goed op de hoogte. Er wordt dus echt gewerkt aan de rioolproblemen; ’t is maar dat u het weet.

 

Jannie Schonewille


Bericht geplaatst door: Redactie op 14 februari 2008 om 13:25

Bloemschikken

Vrouwen Vereniging Eexterzandvoort organiseert op donderdag 13 maart a.s. een bloemschik avond.
We gaan die avond een paasstuk maken. De kosten voor deze avond zijn € 17,50. Ook niet leden zijn van harte welkom. Opgave kan tot 8 maart bij Marita: tel. 468580.


Bericht geplaatst door: Vrouwen Vereniging Eexterzandvoort op 06 februari 2008 om 11:42

Informatieavond riolering

Donderdag 31 januari heeft de gemeente Aa en Hunze, vertegenwoordigd door de heer Heis, rioloog en de heer Vos, contactfunctionaris, van gedachten gewisseld met een delegatie van het bestuur van Dorspbelangen en enkele inwoners.

Moeilijk

Het onderwerp bleek weerbarstig. Wat voor de Zandvoorters heel helder is , is dat de oorzaak van de problemen moet worden gezocht rond de periode waarin de nieuwe pomp aan de Dalweg is geplaatst, mei 2007. De oude pomp had een capaciteit van 82 m3, de nieuwe kan maximaal 78 m3 verwerken. Een verschil dat volgens de gemeente geen zoden aan de dijk zet. Dat er drie huizen zijn bijgebouwd heeft volgens de woordvoerder nog minder dan geen invloed. Dat de capaciteit van de pomp door het Waterschap Hunze en Aa's pas zou worden teruggebracht als de gemeente er voor zou hebben gezorgd dat er minder regenwater zou worden aangevoerd kan een oorzaak zijn. Het is heel ingewikkeld, maar het regenwater dat op de verharde oppervlakten valt van Nieuwediep (grens Stadskanaal) via Eexterveenschekanaal, Eexterveen tot en met ons eigen dorp, moet allemaal langs ons pompje. Die moet het vervolgens de Hondsrug oppersen naar een ander pompje, die het samen met het overtollige luchtvocht van Eext en Annen naar Gieten duwt. Diameters van buizen, hoogteverschillen, aantallen m3 regenwater en vast nog wel een paar dingen worden meegenomen in de capaciteitsberekening van de pomp. Dat een pomp van 82 m3 het wel goed doet, maar een pomp van 55 m3 (want daar valt de capaciteit af en toe autonoom naar terug) niet, is voor de gemeente een veeeeel te eenvoudige conclusie. Zelfs als na lang doorzagen van onze kant blijkt, dat de afkoppeling van delen van de regenwaterafvoer van Eexterveen (voorwaarde voor de lagere capaciteit en de basis van de afspraak met het waterschap), niet heeft plaatsgevonden, is volgens de gemeente niet met zekerheid als de veroorzaker van het probleem aan te wijzen.... 

Goede sfeer

De sfeer is goed tijdens de bijeenkomst en wordt af en toe zelfs jolig. Het is ook best lachwekkend als je als argeloos burger rioolpompen en hun capaciteit, goede berekeningen met foute uitkomsten, onduidelijke danwel niet nagekomen afspraken tussen een gemeente en waterschap besproken ziet worden als een bedreigde diersoort.

Positief

Het rioleringsprobleem van meerdere inwoners is nu op het niveau van het dorp gebracht. Dorspbelangen vervult een aanjagende rol in de erkenning van de problematiek bij de gemeente en zorgt dat de activiteiten en de communicatie gecoördineerd worden. De gemeente erkent het probleem inmiddels ten volle en pakt het vraagstuk systematisch aan. Inmiddels is het riool gereinigd, zijn de zwakke punten in beeld gebracht en wordt binnenkort een capaciteitsberekening gemaakt op basis van nieuw in te winnen gegevens over het plaatselijke stelsel in relatie tot het grotere geheel. Het college lijkt bereid (eerder dan gepland) te investeren in maatregelen die met zekerheid leiden tot de oplossing van de problematiek. De gemeente zorgt voor noodvoorzieningen als de situatie daar om vraagt. De gemeente zorgt ervoor dat klachten uit Eexterzandvoort over de riolering op het juiste bureau belanden 7 x 24 uur per week. Wordt vervolgd. We houden u op de hoogte.


Bericht geplaatst door: Rinko Huisman op 03 februari 2008 om 11:07

kappen van de kastanje bomen

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan

 De kastanje bomen, die er al ongeveer 75 jaar stonden, zijn  omgezaagd.

Hoe lang ze erover gedaan hebben om zo te groeien, zo snel waren ze eraf.

In een halve dag was het gepiept. De foto's laten zien hoe het ging.

Het is nu een behoorlijk kale bedoening.


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Toneelvereniging Eexterzandvoort op 31 januari 2008 om 20:29

Rijdende winkel in Eexterzandvoort.

Afgelopen week hebben wij, Springer & Dekens (rijdende winkel) een flyer rondgebracht. Het is onze bedoeling om, indien er voldoende interesse voor is, met onze rijdende winkel Eexterzandvoort te gaan bezoeken. Op dinsdag vanaf ongeveer 11.30 uur, en op vrijdag laat in de middag, het is voor ons ook even uitzoeken natuurlijk.
Wilt u weten wat er zoal in onze rijdende winkel te koop is, dan kunt u kijken op www.springer-dekens.nl/,  
Onze specialiteit zijn de versproducten zoals: zuivel, groenten, fruit, brood en gebak (bakkerij Riedstra, Veendam), koek (koekbakkerij Muntinga) en niet te vergeten een grote diversiteit in kaas (Eisenga) vers van het mes. Maar ook de normale kruidenierswaren staan in onze rijdende winkel.
U kunt uw bestelling ook doen via onze website.
Indien u wilt dat er weer een rijdende winkel bij u door het dorp rijdt, en als u klant wilt worden, dan horen wij dat graag van u.
Ons telefoonnummer: 0598-492062
Ons e-mail adres: info@springer-dekens.nl
Ons huisadres: Molenwijk 27, 9656 PG Spijkerboor.

Voor een diareportage van onze rijdende winkel kunt u kijken op www.eenkijkje-indewinkelauto.magix.net/

Bericht geplaatst door: Redactie op 30 januari 2008 om 21:50

Oppas aangeboden

Als u zaterdag 9 februari naar de toneelvoorstelling wilt, maar u zoekt nog oppas voor de kinderen, dan wil ik wel oppassen. Tegen vergoeding uiteraard. Bel 0598 468343 of 06 13590518.

Met vriendelijke groet, Marije Strijker.

p.s. Dit geldt niet alleen voor die zaterdag, maar ook best voor andere dagen.


Bericht geplaatst door: Rinko Huisman op 30 januari 2008 om 20:35

TONEELUITVOERING!

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan

Vrijdagavond 8 februari en zaterdagavond 9 februari speelt de toneelvereniging ‘Zandvoort’ in het dorpshuis in Eexterzandvoort de komedie ‘Familie Bruinsma in de bocht: "groeten van de Veluwe".

De afgelopen periode is er van alles aan het toneel verbouwd en zijn de coulissen geschilderd om er een schitterende camping van te maken. En zoals gewoonlijk ging er op de repetities van alles mis, zodat  Joke Dekens, onze regisseur, heel wat heeft moeten mopperen. Het belooft dus als vanouds een spetterende uitvoering te worden. Kom allemaal kijken

Maar…..de ervaring heeft geleerd dat veel mensen op de zaterdagavond komen. Zoveel dat niet iedereen fatsoenlijk in de zaal past. Daarom is de voorstelling van zaterdagavond alleen voor donateurs. Vrijdagavond is iedereen welkom: uiteraard donateurs én mensen die (nog) geen donateur zijn. En helaas: we hebben voor dit jaar een donateurstop; dus snel aanmelden om er zaterdagavond toch bij te kunnen zijn lukt niet. Volgend jaar bent u van harte welkom om donateur te worden.

 

Beide avonden beginnen om 8 uur.

Er is weer een verloting met vele en fraaie prijzen (zelf een presentje meenemen mag). Chris zorgt beide avonden voor de muziek. Er is van alles te eten (natuurlijk zijn er gehaktballen) en te drinken. Alles is dus aanwezig om er een uitgebreid feest van te maken. Welkom allemaal

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal.

De entreeprijs is € 4,50

Donateurs betalen € 3,50.

 

Op woensdagavond 6 februari is de generale repetitie; dan zijn de kinderen welkom om te komen kijken. We beginnen dan om 7 uur.

 


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 30 januari 2008 om 12:05

het is zover

Om nog even op het lot van de kastanjebomen terug te komen: het is zover. Vandaag kregen we de mededling van de gemeente dat de bomen morgen of overmorgen (30/31 Jan.) omgezaagd worden. Het hout gaat naar de gemeente die dit verder regelen. Dus horen we de komende dagen, zagen. Denk dan nog even terug aan die 75 jaar trouwe dienst.


Bericht geplaatst door: Redactie op 29 januari 2008 om 21:58

riooloverleg op 31 januari

Vorige week heeft het bestuur van dorpsbelang contact gehad met de gemeente over de rioleringsproblemen. De gemeente heeft aangegeven dat ze de problemen serieus wil oppakken. Dat hebben we afgelopen vrijdag kunnen merken. Het was druk in het dorp met rioleringsauto’s die rioolleidingen doorspoten en een auto met allerlei ingewikkelde meetapparatuur en cameraatjes. U heeft de foto’s op de website kunnen zien, gemaakt door Marjan. En waarschijnlijk heeft u het ook kunnen ruiken; bij ons stonken WC en badkamer tenminste behoorlijk!

Afgesproken is ook dat er overleg komt tussen de heer Heis, de beleidsmedewerker riolering van de gemeente Aa en Hunze, het bestuur van dorpsbelangen Eexterzandvoort en de ‘rioolslachtoffers. We gaan dan bespreken wat er aan de hand is met de riolering en hoe de problemen moeten worden opgelost.

Dat overleg zal zijn op donderdagavond 31 januari om 20.00 uur in het dorpshuis. Als u ook problemen heeft (gehad) met de riolering en wilt komen meepraten; welkom.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 28 januari 2008 om 22:00

Vastgelegd op het witte doek.

Vanmorgen vrijdag 25 Jan. vanaf ongeveer 10.00 uur zat op de hoek dwarsdijk, oudedijk een man te schilderen. Aangezien deze meneer het na de middag ondanks de koude wind nog niet had opgegeven, zijn we maar eens een kijkje gaan nemen. Het bleek Dhr. Cees Drubbel, Kunstschilder uit Annen te zijn waar hij ook een eigen atelier heeft genaamd: De strubbel. Dhr. Drubbel had de opdracht om van alle plaatsen van de gemeente Aa en Hunze ( totaal zesendertig ), een schilderij te maken. Hier wordt dan in 2010 in het gemeentehuis een expositie van gehouden. Vandaag was Eexterzandvoort dus aan de beurt. Zijn veertiende in deze reeks van zesendertig. Ondanks zijn koude handen werd ons dorp erg mooi vastgelegd op het witte doek. Het schilderij is ook morgen en zondag te aanschouwen in zijn atelier tijdens de atelierroute 2008 van de gemeente Aa en Hunze. Zie voor verdere informatie over deze dagen de website van Dhr. Drubbel. http://members.home.nl/cees.drubbel/. Meneer had rond 16.00 uur zijn schilderij af om er thuis nog een laatste hand aan te leggen.

 


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 25 januari 2008 om 17:31

Werken aan het riool

Vrijdagmorgen 25 Jan. omstreeks 8.30 uur was er een infasie van rioolreinigings auto`s bij ons in het dorp. De mannen hadden de opdracht om het riool door te spuiten i.v.m. de problemen van de afgelopen tijd. Ze zijn de hele morgen bezig geweest. Ook was er nog een sensorauto aanwezig, die ook aan het onderzoek meedeed. We zullen wel zien wat de resultaten zijn en houden u op de hoogte. 
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 25 januari 2008 om 16:04

opnieuw rioolproblemen

Het is weer mis met de riolen in Eexterzandvoort. Een aantal bewoners meldt weer geborrel en langzaam lopende afvoeren. Bij Jans en Nel Kuik loopt het rioolwater weer over de vloer. En Rinko, Gerda en Jelke maken noodgedwongen maar gebruik van de WC in het dorpshuis omdat hun eigen WC niet door te trekken is. De kwestie is weer aangekaart bij de gemeente. Omdat er een structureel probleem met de afvoer van rioolwater is, en er meerdere bewoners last van hebben, heeft het bestuur van dorpsbelang een mail gestuurd naar wethouder Gert Jan ten Brink met het verzoek er op toe te zien dat er een structurele oplossing komt voor de problemen.

Onder de knop 'ons dorp' vindt u een subpagina met rioleringsproblemen. Daarin houden we u op de hoogte van de stand van zaken. Als u iets te melden heeft: een klacht of een reactie; graag een mailbericht naar info@eexterzandvoort.com


Bericht geplaatst door: Redactie op 20 januari 2008 om 20:53

aan alles komt een eind

Aan alles komt een eind. Zo ook aan de 3 kastanje bomen die op het plein voor het dorpshuis staan. Na ongeveer 75 jaar trouwe dienst, zullen ze dit voorjaar het veld moeten ruimen omdat ze volgens deskundigen ziek zijn. Er was vorig jaar al sprake van dat ze ziek waren maar ze hebben afgelopen zomer net zo mooi gebloeid als voorgaande jaren, doch nu is het voorbij. De gemeente heeft daarom vanuit veiligheidsoverwegingen en in ons belang  besloten om de bomen te verwijderen. Het bestuur van "stichting dorpshuis" betreurt dit besluit ten zeerste maar kan niet anders dan het accepteren. Er wordt in overleg met elkaar weer voor een nieuwe indeling van het plein gezorgd en natuurlijk met nieuwe bomen. Het bestuur staat open voor goede suggesties.
Bericht geplaatst door: Redactie op 20 januari 2008 om 20:05

Toneelrepetities in volle gang!

De toneeluitvoeringen komen er weer aan! Vrijdag 8 en zaterdag 9 februari zal er weer een toneelstuk worden opgevoerd door de toneelvereniging van Eexterzandvoort. Ditmaal valt er een boel te lachen om de gebeurtenissen op een camping...

 Op de foto-pagina vind u alvast een impressie van de repetities!


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Toneelvereniging Eexterzandvoort op 20 januari 2008 om 19:33

goed begin van 2008

Zondag 6 januari was de, ondertussen traditoneel geworden, nieuwjaarsreceptie. Nieuwe bewoners maakten van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met de oudere bewoners. Met ruim 50 bezoekers was het een zeer goed bezochte en heel gezellige receptie en een veelbelovend begin van 2008!
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 06 januari 2008 om 19:19

Knallend het jaar uit

Niet alleen hadden de omliggende grote dorpen om ons heen op de laatste dag van het jaar een carbidfestijn. Ook Eexterzandvoort deed hier aan mee. Vlak na de middag kon je de eerste knallen al horen en langzamerhand kwamen er steeds meer 'kwajongens" op het sportveld. Zowel jong als oud kwam er met een bus aan zetten tot dat er op een gegeven moment 7 bussen aan het knallen waren. Dit trok de belangstelling uit de buurt en al spoedig werd het gezellig druk op het sportveld. Ook werd er door één van de omwonenden  voor een hapje en een drankje gezorgd, wat bij een ieder wel in de smaak viel. Tegen schemer ging iedereen naar huis om s 'avonds op eigen wijze het jaar af te sluiten. We hopen dat dit zich zeker gaat herhalen met misschien nog met meer bussen zodat Eexterzandvoort ook zeker van zich kan laten horen.
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Redactie op 03 januari 2008 om 18:39