Nieuwsberichten van Rinko Huisman


Onverwacht bezoek

De avondmaaltijd stond dampend op tafel toen een luid gebonk op de ramen ons een halve meter de lucht in deed springen. Gelukkig lagen onze beide Oudduitsers buiten en bleef de schade beperkt tot een tijdelijk verhoogde hartslag van ons drieën.

pieten_jelke_460

 

Toen we de deur openden stonden er twee zwarte Spaanse rakkers op de stoep. Ze vielen met de deur in huis en namen brutaalweg plaats achter het bord van Jelke, die zijn heil inmiddels elders had gezocht. Natuurlijk viel het allemaal mee, maar beduusd kon je ons wel noemen. Ontsteld waren we zelfs, toen ze hun pepernoten met handenvol op tafel deponeerden. Zomaar tussen onze etensborden. Alle pogingen tot een goede opvoeding ten spijt, gapte Jelke na iedere hap sperciebonen,  een kruidnootje uit de immense bult strooigoed. Toen de Pieten aanstalten maakten om te vertrekken bleek het eigenlijke doel van het bezoek. Jelke is uitgenodigd op 2 december om 13.30 uur om samen met alle jonge en oudere dorpsgenoten de verjaardag van de Sint te komen vieren in het Dorpshuis. Sinterklaas komt zelf ook en zal met alle kinderen een functioneringsgesprek voeren. Als dat goed afloopt volgt meteen daarna een beoordelingsgesprek en overhandigt de Goedheiligman een passend cadeau. Als tegenprestatie verlangt Hij van de kinderen wel een gedicht, een liedje of een andere kunstuiting waar de oude bisschop blij van wordt...


Bericht geplaatst door: Rinko Huisman op 21 november 2007 om 19:56

Meldt uw wateroverlast op dit nummer

Waterschap Hunze en Aa's 0900 - 33 66 990.
Bericht geplaatst door: Rinko Huisman op 12 november 2007 om 23:28

Wateroverlast na regenval

Iedere keer als het een beetje heeft geregend zijn er problemen met de riolering aan de Dalweg en de Zwienhemsdijk in Eexterzandvoort. Dit weekend heeft het echter niet een beetje maar heel erg geregend. Het pobleem is dan ook heel erg nu. De faecaliën drijven nog uren op de plaats waar ze zijn achtergelaten. Aan de Zwienhemsdijk moet zelfs de keuken worden gedweild om droog te kunnen lopen.

Inmiddels is het probleem meerdere keren gemeld bij het Waterschap (Hunze en Aa's). Vandaag ook bij de gemeente (Aa en Hunze). Waarom? Omdat het Waterschap aangeeft te voldoen aan de afspraak dat ze 57 m3 per uur weg moeten pompen en dat de gemeente het meerdere tijdelijk moet bergen in een bassin dat daarvoor beschikbaar zou moeten zijn. Zo'n bergbassin is er niet of met onvoldoende capaciteit. De gemeente geeft dan ook aan dat het probleem op beleidsniveau moet worden aangekaart.

Inmiddels is het bestuur van Dorpsbelangen op de hoogte gesteld van de acute problemen van dit moment. Men schijnt er al jaren met de gemeente over te praten. Wie kampt(e) op zondag 11 november ook met problemen van deze aard? Meld het dan even bij Jannie Schonewille, secretaris van de vereniging. Zij stuurt in ieder geval vandaag nog een email naar de gemeente. Woensdag vergadert het bestuur, dus bel even naar Jannie op 0598-468343, om haar van de juiste informatie te voorzien.

Een foto van de overlast aan de Dalweg 11 is op aanvraag beschikbaar :-).

 


Bericht geplaatst door: Rinko Huisman op 11 november 2007 om 12:43

Groeten uit Noorwegen

Gefeliciteerd met de nieuwe website! Hij ziet er erg mooi uit! De nieuwe website is een goede reden om weer eens wat van ons te laten horen!

We wonen alweer ruim anderhalf jaar in Noorwegen en raken langzamerhand inburgerd in onze nieuwe omgeving. We kennen steeds beter de weg, leren steeds meer mensen kennen en meer mensen kennen ons. Vanaf het begin hebben we behoorlijk geïnvesteerd in het leren van de Noorse taal. Nu kunnen we een behoorlijk woordje meepraten.

We wonen nog steeds in Vaksvik. De pijl op de foto geeft aan waar we wonen aan de fjord. Om een indruk te krijgen van de omgeving kun je een kijkje nemen op Google-maps.

Het gebied waarin wij wonen staat bekend om de meubelmakerijen. Hierin hebben we allebei een vaste baan kunnen vinden. We werken in principe 4 dagen in de week. In de winter werken we vaak meer zodat we in het voorjaar en zomer extra vrij kunnen nemen om wandeltochten te maken.

We hebben steeds meer gevoel dat Noorwegen past bij onze ambitie om veel in en met de natuur te leven. Dit jaar zijn we lid geworden van de Noorse Toeristen Vereniging (http://www.turistforeningen.no/english/). De vereniging heeft door heel Noorwegen hutten in de natuur. Als je lid bent van deze vereniging krijg je een sleutel die op alle hutten past zodat je in de hutten kunt overnachten. In de meeste hutten kun je de op voorraad zijnde etenswaren eten. Op deze manier kun je meerdaagse wandelingen maken zonder dat je al teveel bepakking nodig hebt. De herfst is bij uitstek het wandelseizoen voor de hogere bergtochten omdat dan de meeste sneeuw verdwenen is.

In het voorjaar hebben we een boot gekocht. Ze ligt in het haventje van Vaksvik op 5 minuten van ons huis. We zijn regelmatig op het water te vinden waar we vissen of een tochtje maken. Onze fjord grenst aan de wereldberoemde Geirangerfjord en is een dag varen met onze boot. Een werkelijk schitterende tocht! De Geirangerfjord en omgeving staan op de Unesco erfgoedlijst en is de meest bezochte attractie in Noorwegen.

Nu staat de winter voor de deur. De eerste sneeuw is al weer gevallen op 200 meter hoogte en we zien de sneeuwgrens langzaam zakken tot zeespiegelniveau. De dagen worden snel korter en het duurt niet lang meer of we staan op de “lange latten”. Dit is een gezellige periode waarin veel langlaufbanen en de skihellingen verlicht zijn.

We hoorden dat in Eexterzandvoort grote veranderingen plaatsvinden. We komen zeker even kijken als we in december naar Nederland gaan. Ook zullen we Eexterzandvoort blijven volgen via de website!

Een vriendelijke groet uit Noorwegen!

Ineke en Bert

Vaksvik, 6240 Ørskog, Norge
E-post: dehaan.bert@gmail.com
Skypenaan: bert.en.ineke
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Rinko Huisman op 11 november 2007 om 10:31

Sint Maarten

Om vijf uur verzamelde zich een groep van twaalf kinderen voor het Dorpshuis. Na het maken van een foto waar ze allemaal op staan, gingen de kinderen in kleine groepjes op pad. Iedereen was thuis en oude en nieuwe liederen werden ten gehore gebracht. Er werd weer royaal gegeven. Lekker snoepgoed, chips, speelgoed en zelfs geld zat er deze keer bij. Het was waterkoud, maar de Zandvoorter jeugd liet zich er niet door tegenhouden. De tocht door het dorp, waar zich tot op de uiteinden oude en nieuwe inwoners hebben gevestigd, nam ongeveer anderhalf uur in beslag. Wat de jeugd betreft, een welbestede middag en ongetwijfeld voor herhaling vatbaar.
Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Rinko Huisman op 10 november 2007 om 18:52