Nieuwsberichten van Stichting Dorpshuis


Kaartclub Eexterzandvoort gaat weer van start

Donderdagmiddag 8 september is de start van het nieuwe kaartseizoen (2022 -2023)! Als vanouds in het dorpshuis, aanvang 13.00 uur.

De volgende data zijn:

29 september, 20 oktober, 10 november, 1 en 22 december, 12 januari, 2 en 23 februari, 16 maart, 6 en 27 april

Tot ziens in het dorpshuis!

Nieuwe leden zijn van harte welkom, zowel dames als heren.

Wij wensen iedereen een fijn kaartseizoen!


Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis op 26 augustus 2022 om 10:45

Lezing over de steenuil.

Lezing: De steenuil op het erf!
 
Wij nodigen u van harte uit op maandagavond 5 september om bij elkaar te komen voor de lezing over ons kleinste uiltje van ons land. De Steenuil. De steenuil heeft het niet altijd makkelijk in onze omgeving, aangezien we aan de rand van het verspreidingsgebied zitten. Des te meer reden om de steenuil te helpen. De steenuil houdt van een kleinschalig cultuurlandschap waar hij jaarrond verblijft. Dit cultuurlandschap is nog te vinden in onze omgeving. Om de steenuil te helpen kunt u zelf op uw erf ook het nodige doen. Wat de steenuil nodig heeft hoort u deze avond aan de hand van vele foto's, flimpjes en verhalen. Daarna kunt u (als u dat wilt) zelf aan de slag om uw erf nog aantrekkelijker te maken voor dit prachtige uiltje.
 
Locatie: Het Dorpshuis
Inloop: 19:30 uu
Start: 20 uur
Einde 22 uur
 
U komt toch ook?!

Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis op 16 juli 2022 om 09:00

Koffie ochtend Dorpshuis

De eerste dinsdag valt precies in de week van het Oostermoerfeest. Dan is er heel veel leuks te doen, zoals te lezen is in het programma van het Oostermoerfeest.

Daarom stellen we de koffie ochtend een week uit naar de tweede dinsdag van de maand. 

Dorpshuis open 12 juli van 10.00 -12.00 uur.

De volgende keren zal het weer op de eerste dinsdag van de maand zijn.

Tot ziens in het dorpshuis.


Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis op 27 juni 2022 om 11:56

Maaien en jonge dieren

Zaterdag 11 juni

Dat de boeren in Eexterzandvoort begaan zijn met dier en natuur wisten we al. Vandaag ontvingen we prachtige foto's van één van de boeren die zijn grasland wilde maaien. Omdat er vaak reekalfjes en jonge hazen in het lange gras liggen is het maaien niet zonder risico. De jonge reeën en hazen vluchten niet voor het lawaai van de tractor. Hierdoor kunnen ze in de maaier terecht komen met ernstige verwondingen of zelfs de dood tot gevolg.
Vanochtend vroeg zijn 2 boeren met een drone met warmtebeeldcamera over het grasland gevlogen. Deze vond 4 reekalfjes en 6 jonge hazen in het lange gras. Dankzij deze geweldige techniek hebben deze diertjes het overleefd.


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis op 12 juni 2022 om 10:24

Verkeer

Donderdagavond 3 maart is met een aantal (nabij knelpunten wonende) inwoners van Eexterzandvoort gesproken over maatregelen om de te hoge verkeerssnelheid te beperken.

 

In de eerste helft van de avond zijn allerlei opties besproken om de snelheid van verkeer te verminderen. In de omgeving zijn verschillende voorbeelden te vinden:  bij Eext, Rolde, Annen en Eexterveen. 

 

Van alleen snelheidsremmende drempels of iets dergelijks bij de ingangen van het dorp wordt door ons dorpsbewoners niet voldoende werking verwacht. Er is dan teveel ruimte om weer flink snelheid te maken richting dorpskern. Gedacht wordt aan herhaling van drempels.

Voor klinker verharding is geen enthousiasme, liever een andere kleur bestrating bijvoorbeeld.

 

De 2e helft van de avond heeft Christa Brouwer, verkeerskundige bij de gemeente Aa en Hunze, een voorbeeld van een  verkeersmaatregel bij de bebouwde kom grens laten zien. Dit is een lage drempel met verhoging in de berm langs de weg die niet zozeer de snelheid fysiek wegneemt maar het bewustzijn vergroot dat er in de bebouwde kom gereden wordt. 

Dit werd door de bewoners niet als voldoende effectief gezien. 

Daarna kwamen de bijkomende effecten van sterker werkende maatregelen, zoals hogere drempels aan bod: geluidsoverlast en scheuren in huizen door de zware belasting. Niet elke maatregel kan overal.

Het is niet mogelijk om alles te voorkomen, niet iedere verkeersdeelnemer laat zich remmen in snelheid. Verder moet de weg ook toegankelijk en veilig blijven voor alle andere weggebruikers, zoals fietsers en wandelaars. Om een goed plan te maken is het verstandig metingen op de belangrijkste plekken te doen naar snelheid en gewicht, zodat er een duidelijker beeld van het weggebruik ontstaat en er goede keuzes gemaakt kunnen worden.

 

Afgesproken is om dit voorjaar/ begin zomer metingen te doen op de belangrijke plekken. Dorpsbelangen zal dit eerst oppakken met de gemeente. Dan komt er een (eerste) plan waarop dorpsbewoners kunnen reageren. 

 

Frieda Molenaar, Dorpsbelangen

 


Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis op 08 maart 2022 om 12:28

Dorpshuis open

Elke eerste dinsdagochtend van de maand is het dorpshuis open. Dat is deze keer ook meteen op de eerste dag van de maand: 1 maart. 

We gaan weer iets lekkers bakken en natuurlijk staat de koffie klaar. Er wordt vast ook een spelletje gedaan. Misschien wel rummikub deze keer. Je kunt ook gewoon langskomen voor een praatje of om in een tijdschrift te bladeren of om een boek of puzzel te lenen.

Hoe dan ook, de deur is open,

dinsdagochtend 1 maart van 10.00 - 12.00 uur.   Welkom!


Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis op 28 februari 2022 om 15:27

Oud papier

Vrijdagmiddag 4 maart a.s. komt de kraakauto vanaf 12.45 uur weer langs om het oud papier op te halen. Wil je het voor die tijd goed gebundeld langs de openbare weg zetten. Helpers deze keer zijn: Bart W. en Peter R. De volgende ophaalronde is vrijdagmiddag 1 juli 2022. Wel een keer helpen?: meld dit dan bij Marjanne.


Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis op 24 februari 2022 om 17:14

Bloemetje van de gemeente

Heel mooi gebaar van de gemeente: een bos bloemen, hoogstpersoonlijk door de burgemeester afgeleverd. Kaartje erbij met de volgende tekst:

Een hart onder de riem in deze pittige tijd.

Fijn dat er nu iets meer kan in het dorpshuis.

Hopelijk blijft dat zo.

Veel succes en plezier.

Groet Gemeenteraad en College


Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis op 04 februari 2022 om 18:45

Koffie ochtend Dorpshuis

Dorpshuis open dinsdagmorgen 1 februari van 10.00 tot 12.00 uur.

Het dorpshuis is open op de eerste dinsdagmorgen van de maand. We gaan ervan uit dat het de komende tijd weer mogelijk blijft. Voorlopig hanteren we wel de basismaatregelen: Mondkapje op bij binnenkomst en we houden afstand. Aan tafel kan het mondkapje af. 

Dus, zin in een bakje koffie, even bijpraten, een spelletje? Welkom!  

Er kan ook even naar binnen gelopen worden om een boek of legpuzzel te lenen.

Tot ziens in het dorpshuis.

 


Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis op 31 januari 2022 om 10:43

Activiteiten in het dorpshuis weer mogelijk

Goed nieuws!!

Afgelopen vrijdag zijn er m.b.t. de Corona maatregelen nieuwe versoepelingen van kracht geworden. Voor dorpshuizen betekent dit dat openstelling voor Kunst en Cultuur, sportbeoefening en kwetsbare groepen weer is toegestaan.

Dat betekent dat alle verenigingen hun activiteiten weer mogen opstarten. Mochten hierover nog vragen zijn dan kan er altijd contact worden opgenomen met het bestuur van het dorpshuis. Geef ook even door als er weer activiteiten opgestart gaan worden i.v.m. de planning.

 


Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis op 18 januari 2022 om 18:29

Yoga start weer


Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis op 15 januari 2022 om 17:59

Koffie ochtend Dorpshuis

Helaas is er morgen, dinsdag 4 januari, geen koffie ochtend in het dorpshuis. 

Hoewel we wel graag willen, vinden we het in de huidige situatie niet verstandig om open te gaan. Hopelijk kunnen we al snel weer met meer mensen bij elkaar komen. We hopen en verwachten dat de volgende eerste dinsdagochtend van de maand het dorpshuis gewoon weer open kan!

Dat is op 1 februari. Iedereen welkom :)

Wie weet is er dan weer iets lekkers gebakken. De appelkaneel cake, gebakken in de nieuwe oven van het dorpshuis, ging er goed in de vorige keer. 

Tot ziens op 1 februari.


Bericht geplaatst door: Stichting Dorpshuis op 03 januari 2022 om 11:26