Nieuwsberichten van Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort


Fleurige berm

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan

Er is de afgelopen dagen hard gewerkt aan de berm van de Nieuwedijk. De zode is verwijderd door de gemeente, het geheel op losgemaakt en Jans heeft er weer een mengsel zaad in gezaaid. Er moet nog  wat aangepast worden bij de inrit van Martijn/Evelien-Wim, want anders kunnen die met groot materieel de draai niet goed maken, maar verder is het nu klaar om te groeien en te bloeien. De gemeente is ons heel behulpzaam. Dank daarvoor!Afspraak is dat een aantal bermen buiten de bebouwde kom de komende jaren ecologisch beheerd gaan worden, dus maaien en afvoeren, om die bermen te verschralen. 


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 20 november 2021 om 13:08

Wegafsluiting Eext

Vanaf aanstaande maandag is de weg vanaf de tunnel onder de N34 het dorp Eext in afgesloten voor alle verkeer. Dus rond via Het Wit of via Gieten.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 14 november 2021 om 17:24

Toneel weer begonnen

De repetities van de toneelvereniging zijn weer begonnen. Ook onder de verscherpte coronamaatregelen is dat toegestaan. Wel wordt er in de zaal gerepeteerd en nog niet op het toneel, omdat dan de 1.5 meter gemakkelijk te handhaven is. We houden ons hart vast over de uitvoering in februari, mar zolang het kan, gaan we door. De komende weken komt Wim Wilkens langs met de donateurskaarten. Ben je nog geen donateur, stuur dan even een berichtje naar de penningmeester, Dirk Strijker, Nieiuwedijk 6, d.strijker@rug.nl.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 13 november 2021 om 16:07

Rienus Ferwerda

We zijn vorig weekend op bezoek geweest bij Rienus Ferwerda en Chun Hui, in een dorp in de heuvels boven Limoges. Tot voor een paar jaar wooonden ze op Dalweg 25. Na een tusssenstop in Schildwolde zijn ze naar Frankrijk verhuisd. Ze hebben het daar zeer naar hun zin. We hebben hen de opnames van ons laatste toneelstyuk (Ik vertrek naar Frankrijk) toegestuurd, ter inspiratie. Rienus vertelde dat Eexterzandvoort het leukste dorp was waar hij ooit gewoond had. Alle Zandvoorters moesten de groeten hebben, in het bijzonder de naaste buren. Dirk/Jannie


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 13 november 2021 om 15:59

Vandaag koffie ochtend

Vandaag vanaf 10 uur koffie en bijpraten voor iedereen in het Dorpshuis. Zie eerder bericht. Welkom.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 02 november 2021 om 07:53

Verdrietig bericht

Vorige week zijn kort na elkaar twee in Eexterzandvoort heel bekende mensen overleden.

Harm de Jonge, van de Dalweg, is woensdag overleden. Hij was al een poosje ziek. Harm was in het verleden boer aan de Krommedijk. Hij is in het verleden bestuurslid geweest van allerlei clubs in Eexterzandvoort, en bijvoorbeeld oud-regisseur van de Toneelvereniging. We wensen Betsie, Bert en Anita en de verdere familie veel sterkte.

Twee dagen later overleed Thale Jobing. Thale was boer in Eexterzandvoort tot Marjan (Jobing) en Johan Kroeze het bedrijf aan de Oudedijk voortzetten. Ook Thale was iemand die zeer betrokken was bij, en veel betekend heeft voor ons dorp. Ook Lammie, Marjan, Johan en verdere familieleden wensen we veel sterkte.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 04 oktober 2021 om 13:57

Bermen

Zoals op de jaarvergadering van Dorpsbelangen al is aangekondigd, is er recent gesproken met de gemeente over ons bermonderhoud.

1. Afgesproken is dat we ook volgend jaar doorgaan, en dat de gemeente komt met een meer structureel aanbod. Tot nu toe zijn de afspraken steeds voor slechts 1 of 2 jaar.

2. We gaan door met het project Fleurige bermen. De ingezaaide berm op de Zwienhemsdijk gaat nog zeker een jaar mee, want er zaten ook 2-jarige planten bij. Er komt ook een stuk fleurige berm op de kop van de Nieuwedijk. De gemeente gaat ons weer helpen het zaaibed klaar te maken. Van de proef op de Zwienhemsdijk hebben we al geleerd dat zaaien in het najaar een beter resultaat geeft dan zaaien in het voorjaar. Wie zelf wil experimenteren, er ligt nog 'hooi' waar volop zaad inzit. Ophalen in overleg met Jans Kuik.

3. We willen op sommige andere plekken meer ecologisch beheren, en dat wil de gemeente ook graag. Dat betekent niet klepelen, maar maaien en afvoeren. In eerste instantie waarschijnlijk 3 keer per jaar, later misschien 2 keer. De gemeente heeft er apparatuur voor aangeschaft, en er wordt nu nagegaan of ze capaciteit hebben om ook een deel van Eexterzandvoort mee te nemen. We richten ons vooreerst op de bermen buiten de bebouwde kom op Nieuwe- en Oudedijk tot aan het fietspad, en de Oudelandsedijk tot de stuw (het 'sluisje'). Wellicht dat ze ook de Oudedijk onder de bomenrijen mee kunnen nemen, maar dat moet nog nader bekeken worden. Maaien en afvoeren betekent dat de berm verschraald wordt. Het betekent meteen ook dat een klap uitgedeeld wordt aan het Jacobskruiskruid. Zie punt 4. Een ecologisch beheerde berm leidt niet meteen of automatisch tot een bloemrijke berm, dat is een kwestie van de lange adem.

4. Tijdens de jaarvergadering hebben we gesproken over het Jacobskruiskruid. Dennis gaf aan dat niet uitsteken, maar regelmatig maaien, het liefst niet te diep en net voor het spul gaat bloeien, de beste oplossing is. Janine Knol van de gemeente bleek het hier mee eens te zijn. De gedachte er achter is dat je op die manier de plant uitput. Als we dus in staat zijn de plannen voor 3 keer per jaar maaien en afvoeren rond te krijgen, dan raken we waarschijnlijk heel wat Jacobskruiskruid kwijt. Het betekent ook dat als je Jacobskruiskruid in je berm, landje, tuin of slootwal hebt, dat je dat het best kunt maaien, kort voor de bloei en niet erg diep, en natuurlijk het maaisel verwijderen.

Wordt zeker vervolgd.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 01 oktober 2021 om 15:26

Bermen en Dorpshuis

A.s. zaterdag 2 oktober laatste ronde bermen nalopen en dorpshuis  schoonmaken. Half 10 koffie, 10 uur start. Drankje en hapje na, ook voor wie niet meedoen.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 26 september 2021 om 10:10

Jaarvergadering Dorpsbelangen

Woensdag 22 september 2021 is er eindelijk de jaarvergadering van vereniging Dorpsbelangen Eexterzandvoort  in het dorpshuis. Aanvang 8 uur, inloop vanaf kwart voor 8. Daarin ook aandacht voor stichting Dorpshuis. U krijgt de agenda dit weekend in de brievenbus. Komt allen

 


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 09 september 2021 om 20:24

Opbouw bbq

Morgen 10 uur bbq opbouwen.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 27 augustus 2021 om 18:43

Dorpsbarbecue

Wat een feest!! A.s. zaterdag, 28 augustius is de dorpsbarbecue met bijna 60 deelnemers. Dat is echt heel veel voor een dorp met 135 inwoners en daar is het bij Eexterzandvoort behorende buitengebied al bij in gerekend. Na een jaar zonder barbecue vanwege corona heeft iedereen er weer gloepends veel zin in. Dat er 12 eigengemaakte salades worden ingebracht, tekent ook het enthousiasme. Hopen op mooi weer, dan wordt het vast een schitterende avond. Tot zaterdag


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 25 augustus 2021 om 09:42

Dorpshuis bezet

Eindelijk. Vanavond waren de beide zalen van het Dorpshuis weer in gebruik. In de grote zaal zaten de klootschieters na te praten en koffie te drinken. In de kleine zaal zat het bestuur van de toneelvereniging te vergaderen. Eindelijk, na anderhalf jaar corona-stop. En dan volgende week zaterdag de dorps-barbeque (aanmelden tot 21 augustus, is a.s. zaterdag). Het is weer bijna normaal... 


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 18 augustus 2021 om 20:55

Groei en bloei

Morgen, zaterdag 14/8, tussen 10 en 17 uur, Krommedijk 4, Open-tuinen dag in de tuin van Janke Boeck. Iedereen welkom


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 13 augustus 2021 om 18:32

!!!!  BARBECUE  !!!!

Het kan eindelijk weer na de CORONA-ellende: elkaar ontmoeten. Daarom organiseert Dorpsbelangen de Dorpsbarbecue, op zaterdag 28 augustus, op het plein voor het Dorpshuis. Een mooie gelegenheid voor nieuwe inwoners om meer contacten te leggen.

Inloop barbecue vanaf 18.30 uur en vanaf 19.00 uur wordt er gebakken.

De kosten zijn € 10,- per persoon, inclusief 2 drankjes. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Met de onderstaande strook kunnen jullie je opgeven. In de brievenbus van Anita (Krommedijk 2) of Dirk (Nieuwedijk 6), of per email naar dirkjannie@hotmail.com.

 

 

Naam:  ………………………………………………………………………………………………..

komt met ………… personen naar de barbecue.

 

Neemt Wel/Niet een zelfgemaakte salade mee.

 

Vegetarisch Ja/Nee: ……… personen.

 

Komt zaterdagochtend vanaf 10 uur Wel/Niet helpen met opbouwen en klaarzetten.

 

Komt zondagochtend 10 uur Wel/Niet helpen met opruimen.

 

!!!!  Opgave voor 21 augustus  !!!!


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 11 augustus 2021 om 19:40

DORPSBARBECUE

Zaterdag 28 augustus is er eindelijk weer een Dorpsbarbecue. Folder voor opgave in je brievenbus en hierboven.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 11 augustus 2021 om 19:39

Bermmaaien

Morgen, zaterdag 7/8, gaan we toch even bermmaaien. De trekker is vorige week al rondgeweest. Jan Roelof, Jans, Peter en Peter (dank allemaal) hebben deze week al veel gedaan, maar we willen nog wat laatste dingen doen. Half 10 koffie, ook voor wie niet meemaait, en 10 uur maaien. Geen uitgebreide nazit, dat doen we weer in oktober. 


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 06 augustus 2021 om 15:25

Bermmaaien

Zoals gemeld willen we a.s. zaterdag 7 augustus het maaien nalopen, maar alleen als er voldoende mankracht is. Als je meedoet a.s. zaterdag, dan graag even een berichtje via wattsapp of per telefoon: 06-23302334.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 04 augustus 2021 om 10:58

Bermmaaien

Vandaag (zaterdag 31/7) maait Holstien de bermen. We gaan er vandaag NIET met de bosmaaier achteraan, omdat veelmensen op vakantie zijn. Volgende week zaterdag wel even, aankondiging volgt.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 31 juli 2021 om 08:16

Persbericht Gemeente Lezen en Schrijven

PERSBERICHT 6 juli 2021 Voel je goed! in Aa en Hunze van start Nieuw project zorgt voor betere gezondheid Volwassenen die willen werken aan een gezonder gewicht en meer willen bewegen, kunnen in Aa en Hunze meedoen aan een nieuw project: Voel je goed! Het project is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en die Nederlands als moedertaal hebben. Voel je goed! is een gratis cursus, die in september als proefproject in de gemeente Aa en Hunze van start gaat. Deelnemers worden in kleine groepjes wekelijks begeleid door een diëtiste en medewerkers van het Taalhuis. Er wordt een les verzorgd in de supermarkt en er is ook individuele begeleiding. De cursus duurt meerdere maanden. Een steuntje in de rug op taalgebied kan helpen om gezonder te leven: wie etiketten kan lezen of informatie van de dokter goed begrijpt, heeft minder kans op gezondheidsproblemen. Voel je goed! is een project van de Stichting Lezen en Schrijven en wordt in de gemeente Aa en Hunze gedragen door een enthousiast samenwerkingsverband van de gemeente, welzijnsorganisatie Impuls, advies- en voedingsbureau Studio Lijn en het Taalhuis. Aanmelden voor Voel je goed! kan bij Impuls. Belangstellenden kunnen hier ook meer informatie krijgen. Impuls is bereikbaar via telefoonnummer 0592-245924.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 12 juli 2021 om 11:41

Berm en tuin

Het was donderdagavond 24 juni perfect weer voor een excursie. Er werd verzameld bij het dorpshuis en vandaar liepen we via de sportvelden naar de ingezaaide berm aan de Zwienhemsdijk. Deze staat er prachtig en kleurrijk bij. Jans gaf tekst en uitleg over de aanleg en de planten. Zo vertelde hij dat het er volgend jaar weer anders uit al zien omdat de tweejarige soorten uit het zaadmengsel, die nu alleen nog een bladrozet hebben, volgend jaar pas hun bloemstengels gaan vormen. Dat beloofd wat!

Na de berm konden we de tuin van Nel en Jans bezichtigen. Echt een sfeervolle tuin! Met oude appelbomen, volop bloeiende rozen, mooie doorkijkjes, een grote vijver, een moestuin die volop opbrengst geeft, 2 kassen, waarvan één heel uniek, en een hoofdrol voor planten. Je voelt en ziet dat hier met veel plezier en aandacht getuinierd wordt. Heerlijk om hier rond te lopen en uitleg van de eigenaren te krijgen. Er waren veel enthousiaste reacties te horen.

Na afloop nog even ‘van de benen af’ (ik ga niet proberen dit op z’n Drents op te schrijven, maar zo moet het wel klinken) bij het dorpshuis met een hapje en drankje. Het was een zeer geslaagde avond, met dank aan Nel en Jans.

 

Tip voor tuinliefhebbers:

In het kader van de open tuin dagen van Groei en Bloei is de tuin van Janke Boeck, Krommedijk 4, te bezichtigen op 14 augustus van 10 tot 17 uur.

Frieda Molenaar


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 29 juni 2021 om 20:47

Excursie naar berm en tuin

Het Dorpsleven wordt weer langzaamaan wakker. Afgelopen zaterdag hebben we de bermen gemaaid, het Dorpshuis opgepoetst en gezellig nagepraat. Afgelopen maandag was het Dorpshuis zowaar weer verhuurd. Volgende week donderdag, 24 juni hebben we een hele leuke activiteit in petto. Er is een excursie naar de ingezaaide bermen aan de Zwienhemsdijk en de schitterende tuinen van Jans en Nel. Inclusief een gezellige nazit bij het Dorpshuis. Alles met deskundige toelichting van Jans en Frieda. Frieda heeft er voor doorgeleerd en Jans heeft er ook veel verstand van. Iedereen welkom, maar wel even opgeven via Frieda. Dat kan telefonisch of via wattsapp (06 22769360) of via email (fjmolenaar61@gmail.com). Verzamelen om half 8 bij het Dorpshuis.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 16 juni 2021 om 08:57

Bermen

Afgelopen zaterdag zijn de bermen weer gemaaid. Eeen mooie groep Zandvoorters heeft, gewapend met bosmaaiers, heggeschaar en hark de bermen weer bijgewerkt. Het grove werk gebeurde door Holstein met de trekker. Ook is een aantal mensen bezig geweest in en om het Dorpshuis. Afgesproken is dat er volgende week een wandeling georganiseerd wordt naar de ingezaaide bermen aan de Zwienhemsdijk met ook een bezoek aan de tuin van Jans en Nel Kuik. Daarover volgt nader bericht. Voor een voorproefje wat mooie foto's van de berm daar, gemaakt door Ivonne Spieard.


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 14 juni 2021 om 10:46

Hapjes na bermmaaien

A.s. zaterdag is er bermmaaien, zie eerder bericht. We hebben even overwogen of we aansluitend met zijn allen kunnen eten in het dorpshuis, maar uiteindelijk durven we dat nog niet aan.

Maar vanaf een uur of 11 is er wel een hapje en een drankje voor iedereen, of je nu een berm hebt of niet, en gemaaid hebt of niet. Het is de eerste mogelijkheid in meer dan een jaar om elkaar weer eens te treffen en daar zijn we hard an toe. Veel Zandvoorters zijn ingeënt en als we  een beetje afstand bewaren en handen wassen enzo dan moet het zonder risico's kunnen. De weersvoorspelling is okay.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 06 juni 2021 om 12:37

Bestuursleden en helpers gezocht

Zowel het bestuur van stichting Dorpshuis als die van vereniging Dorpsbelangen zoeken nog steeds mensen om vacatures in te vullen. Gelukkig is bij stichting Dorpshuis John Koop als penningmeester ingestapt, maar we zijn er nog niet. Ook vragen we oud-bestuursleden na te denken of ze misschien niet eens weer een paar jaar willen instappen. En ben je niet zo van bestuurslidmaatschappen, we zoeken ook mensen die in kleine commissies of incidenteel dingen willen doen. We hebben al een groepje dat het plein bijhoudt (Peter, Roel en Henk), en een groepje dat het Rustpunt doet (vooral voor in de zomervakantie hebben we daar nog graag een paar mensen bij), het oud-papierlopen en de website worden georganiseerd, er is een bermgroepje, en we kunnen nog wel meer groepjes gebruiken. Dus doe mee, nu de corona een beetje voorbij is kunnen we soms weer samen een kop thee of pilsje drinken, en wordt besturen en samenwerken weer gezellig.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 03 juni 2021 om 12:25

DorpsBBQ

De planning van de DorpsBBQ blijft vooreerst op 28 augustus. De BBQ is buiten en wie weet zijn de regels dan verder versoepeld en tegen die tijd is waarschijnlijk het hele dorp wel ingeënt. We zien er naar uit!!!


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 03 juni 2021 om 11:59

Jaarvergadering Dorpsbelangen en fotokwis

Gezien de huidige corona-regels is het nog niet goed mogelijk om in juni binnen te vergaderen. Daarom hebben we besloten de Jaarvergadering en de Fotokwis uit te stellen naar donderdag 16 september!! 


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 03 juni 2021 om 11:57

Bermmaaien

Toen de bermcommissie en Johan Kroeze besloten het bermmaaien 2 week op te schuiven was het nog koud en weinig groeizaam. Inmiddels is het zomers en groeit alles als kool. Met de kennis van nu hadden we dus eerder moeten maaien, maar ja, achteraf kijk je een koe in de kont. We gaan dus maaien en schoonmaken bij en in het dorpshuis op zaterdag 12 juni, is volgende week zaterdag. Inmiddels hebben veel bewoners al gemaaid voor hun eigen perceel en dat is prima natuurlijk.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 03 juni 2021 om 11:43

Maaien twee week opgeschoven

Vanwege het lage groeitempo hebben we besloten het maaien van de bermen twee week op te schuiven, naar zaterdag 12 juni (10 uur, half 10 koffie etc.). Komt allen dan naar het dorpshuis, gewapend met maaigereedschappen, schoffels en harken. Dan kan het schoolplein ook even nagekeken worden.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 23 mei 2021 om 13:20

Bermen

De Bermcommissie heeft recent vergaderd, in het echt, bij het Dorpshuis. De maaidata voor dit jaar zijn de zaterdagen 29 mei, 31 juli en 2 oktober, mits het weer meewerkt. Zet het in de agenda. Het kan zo'n dag slecht weer zijn, maar het kan ook zo droog geweest zijn dat we aan moeten passen. Tegen dat het zover is komt er een aankondiging op website en wattsapp, en misschien ook wel op facebook.

We hebben ook het Fleurige Bermen-project aan de Zwienhemsdijk bekeken. Een deel van de berm daar is vorig najaar ingezaaid, de rest dit voorjaar. Dat van vorig najaar staat er inmiddels mooi boven, het recentere spul is nog aan het wakker worden. Ga zo nu en dan maar eens kijken. De komende maanden gaat het bloeien (of bij 2-jarigen volgend jaar pas) en de bedoeling is er later zaad van te winnen voor verspreiding in andere bermen. Suggesties welkom. Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente en de Gasunie. We gaan er binnenkort een bord bij plaatsen. De soorten zijn zo geselecteerd dat er geen overlast ontstaat (geen Jacobskruiskruid en dergelijke). En als een leuk zoekplaatje: dit zijn de soorten die er in zitten. probeer ze te herkennen!!

Agrostemma githago- Bolderik, Centaurea cyanus- Korenbloem; Consolida regalis- Wilde ridderspoor; Glebionis segetum- Gele ganzenbloem; Matricaria chamomilla- Echte kamille; Misopates orontium- Akkerleeuwenbek; Papaver dubium- Bleke klaproos; Papaver rhoeas- Grote klaproos; Silene conica- Kegelsilene; Silene gallica- Franse silene; Silene noctiflora- Nachtkoekoeksbloem; Tripleurospermum maritimum- Reukeloze kamille; Vaccaria hispanica- Koekruid; Tragopogon pratensis subsp. Pratensi- Gele morgenster; Barbarea vulgaris- Gewoon barbarakruid; Lupinus polyphyllus- Wilde lupine; Allium carinatum- Wilde allium (berglook); Echte koekoeksbloem; Dag-koekoeksbloem; Duinblauwtje; Harige ratelaar.

 


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 29 april 2021 om 10:06

Fotokwis verplaatst

Het is geen winter meer en dus hebben veel mensen 's avonds meer bezigheden buiten. Waarschijnlijk daardoor is het aantal aanmeldingen voor de fotokwis niet zo groot. Daarom hebben we besloten de fotokwis te verschuiven naar vooreerst 24 juni, in of bij het dorpshuis, na de jaarvergadering van Dorpsbelangen (mits we die door kunnen laten gaan natuurlijk, maar we hebben goedee hoop). Dus morgenavond niet naar het scherm turen, maar 24 juni in het echt.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 28 april 2021 om 20:03

Koningsdag

Het is morgen Koningsdag en mooi weer. Via de Fabeltjeskrant leidde dat tot de oproep overtollige spullen op een kleedje voor je huis te leggen voor gratis meenemen. Goed idee! En morgen is het Rustpunt open. Dus ook bij het Dorpshuis kun je gratis spullen neerzetten.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 26 april 2021 om 15:43

FOTOKWIS

Na de succesvolle pubkwis met vragen over Eexterzandvoort gaan we op donderdag 29 April half 8 nog een keer los. Er is dan een fotokwis met foto's uit ons dorp. Ivonne (JW) Spieard en Rob van Gennep hebben op verzoek van de activiteitengroep een groot aantal foto's gemaakt in ons dorp. Sommige van huizen of tuinen, sommige van details ervan. We hebben er een mooie kwis van gemaakt, met steeds dezelfde vraag: waar is deze foto gemaakt. Je kunt in je eentje of in groepjes meedoen, ja nog steeds digitaal per computer of telefoon. Wie zich aanmeldt, krijgt een kaartje met daarop namen en huisnummers van Eexterzandvoort, om het een beetje gemakkelijker voor iedereen te maken. En als je mee wilt doen, raden we aan om de komende weken je ogen goed te kost te geven. Het kan maar zo zijn dat het hek van Jan-Roelof en Ciska, of de schoorsteen van het Dorpshuis erin zit, of bijgaande foto. Voor de winnaars zijn er weer leuke bloemenprijsjes, maar het gaat natuurlijk om de gezelligheid. Voor een paar mensen die niet zo handig met de computer zijn regelen we weer wat in het Dorpshuis.

Aanmelden bij Frieda via wattsapp Fabeltjeskrant, per mail bij d.strijker@rug.nl of met een telefoontje (0598-468343) of een briefje in de bus bij Frieda, Dirk of Catry. 


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 11 april 2021 om 15:40

Banken geschilderd

Er is niet alleen onderhoud van het plein gedaan. Ook de mooie houten banken zijn opnieuw geschilderd, door Marjan en Tanja. Nu zijn ze weer piekfijn, voor onszelf en voor de klanten van Rustpunt


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 11 april 2021 om 15:24

Start Rustpunt seizoen 2021

De lente is begonnen en daarmee ook het fiestseizoen. 

Ons Rustpunt gaat om die reden aanstaande zaterdag weer van start.

Dit willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan, dus voor wie wil vanaf 10.30 uur, geheel corona proof, koffie to go!!


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 29 maart 2021 om 12:59

Foto voor kwis

Vanaf a.s. woensdag zijn Ivonne Spieard (jw) en Rob van Gennep in het dorp aan het fotograferen voor een fotokwis die we in april willen houden. Dus als je denkt, wat moeten ze met mijn huis, tuin of hek, het is niet voor de Russen of de Chinezen, maar voor de Activiteitenclub.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 26 maart 2021 om 20:44

Fleurige bermen

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan

Deel 2 van het bermenproject is vandaag in uitvoering gegaan. Jans en Dirk hebben het laatste stuk van de berm aan de Zwienhemsdijk ingezaaid. We zullen zien wat er opkomt en hoe dat zich vergelijkt met het stuk dat afgelopen najaar is ingezaaid. Dit project is mogelijk dankzij de medewerking van de gemeente en van Gasunie. Daarbij heeft Gasunie ook nog eens financieel bijgedragen. De plantjes op het stuk dat vorig najaar is ingezaaid komen al volop op. Nu is het nog klein groen spul, maar we hopen dat er dit en volgend zomer een fleurige berm ontstaat. Loop er zo nu en dan eens langs. Op basis van de ervaringen op de Zwienhemsdijk gaan we kijken of we ook sommige andere bermen aantrekkelijker kunnen maken. Wordt vervolgd.


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 23 maart 2021 om 17:47

Bestuursvergadering Dorpshuis/Dorpsbelangen

Op woensdag 10 maart hebben de besturen van Dorpshuis en Dorpsbelangen digitaal vergaderd. Dat ging niet bij iedereen goed en dat is storend, maar zo is het leven. Sowieso zouden we heel erg graag weer met koffie en een pilsje bij elkaar zitten. Vrijwilligerswerk gaat ook om gezelligheid.

Een aantal punten die aan de orde zijn geweest:

Paasvuur gaat niet door ivm Corona. De gemeente lijkt nog wel een 'gratis takken week' te gaan houden.

Opschoondag gaat ook niet door. De gemeente stelt geen materiaal beschikbaar, weer vanwege Corona.

Verkeersoverleg met de gemeente. Zie vorige bericht op deze website.

We gaan wel meedoen aan NL Doet. Waarschijnlijk gaan we de bloembakken voor het dorpshuis aanpakken. Ook hebben we behoefte aan een verrijdbare kraam, ook die kan misschien via NL Doet gerealiseerd worden.

IJsbaan. Na jaren is die afgelopen winter weer gebruikt, dankzij de inzet van ijsmeester Peter en enkele anderen. We weten dat er een lek in de baan zit waardoor het hard moet vriezen om er water op te houden, maar waar het lek zit is niet duidelijk. Een oplossing kan zijn om de hele leemlaag te vervangen, maar dat vinden we in het licht van de klimaatverandering nu een te grote investering. Wel moet er iets gebeuren aan de verlichtingsmasten. We gaan daarover in overleg met de gemeente.

Jachtveld. De handtekeningen vanuit Eexterzandvoort voor verlenen jachtrecht aan Dorpsbelangen zijn binnen. Ook de overeenkomst met de gemeente is binnen. Er is positief overleg geweest met WMD en Drents Landschap. Die hebben toegezegd voor 1 mei (dan loopt het huidige contract af) met teksten voor een overeenkomst te komen. Inmiddels is er ook gewerkt aan het opfrissen van het contract met Thiemo Meertens en daar is akkoord over bereikt. De landbouwvereniging is daar ook bij betrokken geweest.

Financiën. De financiële situatie van Dorpsbelangen is gezond. Met die van het Dorpshuis is het minder goed gesteld, ook vanwege gebrek aan inkomsten vanwege Corona. Penningmeester Peter Achterkamp is bezig met de gemeente om compensatie te krijgen. Er zijn wel potjes voor maar het is lastig om daar bij te komen.

Renovatie Dorpshuis. We komen er achter dat een grotere renovatie heel lastig rond te zetten is. Er zijn wel subsidies te krijgen, zoals Europese LEADER subsidie, maar daarvoor is veel energie en inzet vereist. Door Corona, door ziekte, en ook door gebrek aan menskracht ('zowel denkkracht als handkracht') lukt dat momenteel niet. We zijn maar een kleine gemeenschap. Daarom hebben we besloten in te zetten op een aantal kleinere verbeteringen en verfraaiingen en grotere plannen in de ijskast te zetten. Er is wel wat geld beschikbaar voor renovatie van de keuken en dat heeft de komende tijd de meeste haast.

Activiteiten de komende tijd. Met potlood hebben we een echte jaarvergadering van Dorpsbelangen (donderdag 17 juni) en de dorpsbarbecue (zaterdag 28 augustus) in de agenda gezet. Hopelijk kunnen ze doorgaan,want we hebben het wel gehad met het gebrek aan ontmoeting.

Rustpunt. De afsluitdeur bij de toiletgroep wordt binnenkort geplaatst. De Rustpuntgroep is vol enthousiasme bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen.

Bestuur. Marjan heeft al een poosje geleden aangekondigd uit het bestuur van Dorpshuis te willen, maar wel actief te blijven. Dat betekent dat er dringend bestuursversterking  moet komen. Een ook bij Dorpsbelangen ontstaat een vacature. Tanja houdt ermee op, en blijft gelukkig ook wel actief. Daarnaast hebben we dringend versterking van de 'initiatiefgroep' nodig. Dat is het groepje dat de renovatie van het dorpshuis ondersteunt en die ook de zeer geslaagde bingo en pubkwis van de afgelopen weken verzorgd hebben. Door werk en ziekte bestaat die feitelijk nog maar uit twee vrouw: Frieda en Catry. Dat zouden er meer moeten zijn, en niet alleen vrouw. Kortom, meld je aan. Er komt ook nog een brief over de vacatures naar iedereen, want inmiddels is duidelijk dat er nog een extra gat valt.

 


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 15 maart 2021 om 13:08

Veel te hard..

Vorige week hebben Bram Leeuw, Peter Achterkamp en Dirk Strijker gesproken met Christa Schaap en Ria Rademaker van de gemeente. Christa is de nieuwe verkeersambtenaar., Ria onze vaste contactpersoon.

We hadden via deze website en de Fabeltjeskrant een oproep aan jullie gedaan om knelpunten in het verkeer te melden, en dat hebben jullie gedaan! Met feitelijk maar één knelpunt: er wordt veel te hard gereden. Dat hebben we overgebracht naar de gemeente. We hebben met name vastgesteld dat de inrichting van de wegen en de kruizingen niet past bij een 30 km-zone. In jullie reacties werd nogal eens gewezen op de recente ingrepen op de Menweg in Eexterveen. Ook dat hebben we overgebracht. De afgevaardigden van de gemeente begrepen het goed, Christa had via Flitsmeister zelf ook al gezien dat de gemiddelde snelheid veel te hoog is, vooral op de Oudedijk en de Dalweg. De gemeente gaat nu bedenken wat er moet gebeuren en komt bij ons terug met voorstellen. Op 1 punt is wel al meteen actie ondernomen, een snelheidsbord op de Nieuwedijk, dat kapot gegaan was en verwijderd was, wordt op korte termijn herplaatst. Wordt vervolgd


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 11 maart 2021 om 14:36

PUBKWIS en BINGO

Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan

Het was een leuke avond vorige week met de grote Eexterzandvoorter pubkwis. Meer dan tien teams, 3 rondes, leuke vragen en nog leukere antoorden. Bijna iedereen deed mee vanuit huis, maar Grietje en Heine mochten onder deskundige digitale begeleiding vanuit het Dorpshuis meedoen. Ja, wel op anderhalve meter, en ze waren kort voor negenen weer thuis. Op veler verzoek staan in het bijbehorende fotoalbum de vragen met de goede antwoorden. We hoorden inmiddels van andere dorpen dat ze ook zo iets gingen doen met vragen over het eigen dorp; goed voorbeeld doet goed volgen. De prijzen voor de winnaars zijn gesponsord door de gemeente Aa en Hunze, waarvoor onze dank.

Ook de eerder gehouden online bingo avond was een succes, na wat kleine opstart problemen kon iedereen die wilde meedoen met de bingo. Iedereen die zich had aangemeld om mee te doen, had van te voren 2 bingokaarten in de brievenbus gekregen. We hebben 3 rondes gespeeld en na afloop waren er alleen maar enthousiaste reacties. De winnaars van de bingo hebben inmiddels hun prijzen thuis ontvangen en ook deze prijzen zijn gesponsord door de gemeente Aa en Hunze, bedankt hiervoor. Op naar een volgende bingo/pubkwis


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 04 maart 2021 om 20:25

Opschoondag afgelast

De Hemmeldag, de dag dat rommel en afval uit de bermen enzo opgeruimd wordt, en waar wij ook altijd aan meedoen, gaat vanwege Corona niet door. De gemeente heeft besloten geen materiaal etc. ter beschikking te stellen.

Omdat we in deze tijden meer en vaker wandelen dan normaal, zou het mooi soms eens een zak mee te nemen en rommel die je tegenkomt zelf op te ruimen. Als je geen ruimte in je eigen containers hebt kan het met mate ook in de container (alleen plastic en blik) van het dorpshuis gedaan worden.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 26 februari 2021 om 08:19

Eexterzandvoorter pubquiz - update

De pubquiz van aanstaande donderdag gaat door! Er zijn inmiddels 12 teams aangemeld en er kunnen er nog veel meer bij. De vragen en de antwoorden liggen klaar in de kluis :). Aanmelden kan nog via de fabeltjeskrant WhatsApp of met een mailtje naar fjmolenaar61@gmail.com. Het is leuk om jezelf of je team een naam te geven (DALWEG26, KNORRETJE, zoiets). We gaan spelen vanaf kwart voor 8. De video is open vanaf half 8, om even te oefenen enzo. 

Natuurlijk zijn er vragen over het verleden, maar veel vragen gaan over het heden. Kijk de komende dagen goed rond in het dorp, misschien levert dat een extra goed antwoord op. Maar zelfs als je weinig vragen goed hebt leer je er wel van alles van.

Er zijn heel wat vragen die over huidige of oud-bewoners of hun huizen gaan, zoals over Bart en Tanja, Wim Polman, Dennis, Anne Hollander, Jan en Sandra, Bert en Anita, Frits en Janet, en Jan Willem en Ivonne. Die mensen hebben in elk geval een vraag goed als ze meedoen. We hebben vragen voor 3 rondes van 10, maar we denken dat we met 2 rondes wel al aan de tijd zitten. Die 3de ronde is dan voor later, voor weer in het Dorpshuis.

Catry, Frieda, Dirk

 


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 16 februari 2021 om 19:47

Verkeersveiligheid

Voor 4 maart is vereniging Dorpsbelangen door de gemeente uitgenodigd om te praten over knelpunten en zorgen rond verkeer en verkeersveiligheid (doen ze met alle dorpen). Iedereen die knelpunten, het liefst met mogelijke oplossingen, ingebracht wil hebben, moet dat even melden bij mij, per wattsapp, per email (d.strijker@rug.nl), per telefoon of persoonlijk aande deur of op straat


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 15 februari 2021 om 13:10

ijsbaan doet het!!

Dankzij Peter de ijsmeester kan er geschaatst worden en wordt er geschaatst.


Klik hier om naar het fotoalbum te gaan >>
Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 12 februari 2021 om 16:53

Eexterzandvoorter pubquiz

De Bingo van vorige maand was een groot succes en smaakte naar meer. Daarom willen we bij voldoende belangstelling op donderdagavond 25 februari een online pubquiz doen, met vragen over Eexterzandvoort. Het leukste is als er teams van minstens twee personen zijn, dan kun je overleggen en roddelen, maar je kunt natuurlijk ook in je eentje meedoen. Kortom, als je alleen bent nodig je je buurman of buurvrouw uit, maar niet meer dan 1 natuurlijk.

Aanmelden kan via de fabeltjeskrant WhatsApp of met een mailtje naar fjmolenaar61@gmail.com. Het is leuk om jezelf of je team een naam te geven  (DALWEG25, KNORRETJE, zoiets).

We waren vorige keer niet zo tevreden over het programma TEAMS, daarom gaan we het nu proberen in GOOGLE MEET.

GOOGLE MEET is open vanaf half 8, we gaan spelen vanaf kwart voor 8.

En dan nog wat, om voldoende leuke vragen te hebben vragen we aan iedereen die meedoet een vraag in te zenden, meer dan 1 mag ook. Natuurlijk niet via de Fabeltjeskrant, want dan weet iedereen het. Dus per mail of WhatsApp naar Dirk (d.strijker@rug.nl, 06-23302334) en graag met het goede antwoord. Als je geen vraag weet, ook goed.

De feestcommissie kiest de  leukste vragen uit en verzint er zelf ook wel wat bij. Dus wie weet komt je eigen vraag langs, dan heb je die al bij voorbaat binnen.

We denken aan vragen als: Wat voor bedrijf zat er er vroeger in het pand Dalweg 4, waar Rudy en Devika nu wonen? Antwoord: Sauna. Of: Wat voor wimpel hangt er aan de vlaggenmast van het Dorpshuis? Antwoord: Die van Drenthe.

Dus, meld je aan, stuur een vraag, en je krijgt de link naar GOOGLE MEET toegestuurd.


Bericht geplaatst door: Vereniging dorpsbelangen Eexterzandvoort op 11 februari 2021 om 10:41